Zulte Waregem – KVC Westerlo

De commentaren na de verloren wedstrijd tegen Genk waren weer lovend. Wat een knappe comeback ook na een onverdiende 0-2 achterstand. De Limburgse leiders toonden echter hun kwaliteiten en straften het geringste foutje in onze verdediging af.

KVC Westerlo

Zo zijn onze Kemphanen het nieuwe jaar gestart met een drie op negen. In het Jan Breydelstadion tegen Cercle kregen we net iets meer punten dan we verdienden, in de twee wedstrijden in het Kuipje kregen we er dan weer net iets te weinig. Als je ziet welke kansen we creëerden tegen de beste verdediging van het land, dan mogen we daar terecht fier op zijn. Een sterke doelman Vandevoordt zorgde er mee voor dat het derde doelpunt toch niet werd gemaakt, en we opnieuw zonder punten naar de douche moesten stappen.

Opnieuw ook geen Chadli in het elftal. Nochtans was hij wel aangekondigd. Na het avondeten voelde hij zich opeens niet goed en maakte hij koorts. Rubin Seigers werd daardoor last-minute in het elftal gedropt. Thomas Van den Keybus liet zich opnieuw opmerken door betrokken te zijn bij de twee Westelse doelpunten. Eerst liet hij zich vakkundig aantikken in de elfmeter om daarna met zijn welgekende afstandsschot – wat een fenomenale schicht weeral – uit te pakken. Sinan Bolat speelde tegen zijn ex-club Genk, zijn 400ste profwedstrijd.  Op dat gebied doen enkel Roman Neustädter (539 wedstrijden) en Nacer Chadli (484 wedstrijden) beter, en is Luckie Van Eenoo er niet ver vanaf met zijn 395 optredens. Die laatste is trouwens op zoek naar zijn 100ste beslissende fase in zijn carrière. Momenteel komt hij uit op 51 doelpunten en 48 assists.

De januarimaand is ook in het voetbal de traditionele koopjesmaand. In de media werd vooral de naam van Lyle Foster genoemd – Vince “The Prince” Kompany zat daarvoor zelfs incognito in het Kuipje om hem te bewonderen. Of kwam de voormalige topverdediger voor zijn vroegere T2 Jonas De Roeck, of voor zijn vriend Wouter Vrancken? Zolang er niets ondertekend is, blijft alles een gerucht en het gissen naar de waarheid.

SV Zulte Waregem

Wat een mooie overwinning boekten de West-Vlamingen op de vorige speeldag. Anderlecht in eigen huis verslaan blijft mooi, ook al spelen de Brusselaars één van hun slechtste seizoenen ooit. Woensdag kwamen ze 0-1 voor door de onvermijdelijke Zinho Gano – zijn zesde doelpunt op tien optredens – scoorde Benito Raman de 2-1 binnen de minuut en wisten Ndour en Fadera terug de balans in het voordeel van Zulte Waregem te brengen.

De ploeg van coach Mbaye Leye kreeg een kwaliteitsinjectie na de feestdagen. Ervaren rotten in het vak Ruud Vormer en Christian Brüls kwamen de kern versterken.  Drie ex-Rode Duivels, Bossut – Derijck en Vossen, zitten ook nog steeds in de kern van 18 en onze ex-kapitein Nicolas Rommens is de enige speler die in alle wedstrijden aan de aftrap kwam. Rechtsachter Ciranni zal er niet bijlopen, hij keek tegen Anderlecht tegen zijn vijfde gele karton aan.

De Boeren weten dat ze punten moeten pakken en zullen zeker geen verdedigende tactiek hanteren. Momenteel ligt de kracht van het team in het feit dat ze met een formidabele mentaliteit en als hecht team spelen. In de eigen Elindus Arena – het vroegere Regenboogstadion – haalt de Essevee steeds weer goede resultaten tegen KVC Westerlo. Het zal de dertiende editie worden en in de vorige ontmoetingen wonnen zij zesmaal, speelden viermaal gelijk en werd er slechts tweemaal verloren. Onze Kemphanen zijn dus gewaarschuwd!

Bram Van Driessche

15 wedstrijden mocht de 37-jarige scheidsrechter dit seizoen al fluiten in de JPL. Ook op het internationale vlak mocht hij al de wedstrijdleider zijn. Zo staan er al 3 Conference League, 1 interland en 1 UEFA Youth League wedstrijd op zijn naam. In ons eigen vaderland floot hij één wedstrijd voor ons. Op speeldag 16 speelden we toen 1-1 gelijk op Union SG.  Ook voor Zulte Waregem kwam hij éénmaal in actie: op Cercle speelden zij toen ook 1-1. Als we wat verder in het verleden gaan zoeken, dan zal dit zijn tiende wedstrijd voor onze Kemphanen worden, waaronder reeds tweemaal een identieke wedstrijd:

04/03/2017: SV Zulte Waregem – KV Westerlo (2-2) met doelpunten van Benji De Ceulaer en Silvère Ganvoula voor Westel. Leuk detail is dat de huidige Waregemse coach Leye toen nog op het veld stond en een assist gaf voor de gelijkmaker.

25/09/2015: SV Zulte Waregem – KVC Westerlo (4-2):  Cools en Schouterden scoorden toen voor ons en opnieuw was Leye de smaakmaker van de wedstrijd met zijn twee doelpunten en één assist.

Tekst en statistieken: Peter Boons