KVC Westerlo – KRC Genk

Voor de derde maal – in de huidige voetbaljaargang – gaan wij de fiere competitieleider KRC Genk in het oog kijken. Voor de derde keer staat deze wedstrijd ook geprogrammeerd op een weekdag.  Na de nederlaag tegen OHL, gaan onze Kemphanen op zoek naar eerherstel, en ook naar het eerste puntengewin tegen de Limburgse topploeg.

KVC Westerlo

Tegen OHL moest coach Jonas De Roeck maar liefst 3 andere spelers in de basis zetten t.o.v. de vorige wedstriid in Brugge. Bryan Reynolds was gekwetst, Nacer Chadli was ziek en Halil Akbunar was door heimwee terug naar een Turkse ploeg getransfereerd. Twee logische vervangers stonden vast: Edi Jordanov en Tuur Dierckx. Voor de afwezigheid van Chadli was het echter koffiedik kijken wie onze coach aan de aftrap ging brengen. Uiteindelijk viel de keuze op Thomas Van den Keybus.  Als we de 2 Bekerwedstrijden niet meerekenen, was het bijna 4 maanden geleden dat Thomas nog eens aan de aftrap mocht verschijnen. De laatste keer dat dit gebeurde was toen op de Bosuil tegen Antwerp.

Tweemaal verliezen achter elkaar in de competitie, komt in het Kuipje raar of zelden voor.  Daarvoor moeten een sprong van 3 jaar in de tijd maken. In november/december 2019 verloren we toen driemaal achter elkaar: OHL (1-2), Union (0-3) en Beerschot (0-1). De Genkies zijn dus gewaarschuwd.

KRC Genk

Wouter Vrancken deed in het weekend iets wat hij dit seizoen amper had gedaan. Hij liet 2 basiskrachten – El Khannouss en Onuachu – op de bank plaatsnemen om hen een wedstrijd rust te gunnen. In minuut 72 mochten zij wel invallen. Nog 2 andere spelers moesten noodgedwongen aan de kant blijven met een gele schorsing: Daniel Munoz en Joseph Paintsil.

Bij Genk lopen er een handvol spelers rond, die een hoge goal participation hebben: op nummer één: flankspeler Mike Trésor (39%). Voor velen onbegrijpelijk dat Robert Martinez hem jongstleden thuis liet uit Qatar. Op de andere flank staat nummer 2: de Ghanees Joseph Paintsil (33%).  Zij zijn samen goed voor al 21 assists, die meestal hun boomlange spits Paul Onuachu (14x) maar moet binnentikken. Rechtsachter Daniel Munoz (5 goals en 5 assists) is ook zo een speler om in de gaten te houden en ook kapitein Bryan Heynen verdiende een plaats in de WK-selectie van Martinez. Als dat nog niet genoeg is hebben zij ook de ontbolstering van Bilal El Khannouss. Zijn goede seizoen – voor de start van deze voetbaljaargang had hij slechts 17 minuten all-time speeltijd in het eerste elftal – werd wel beloond met een ticketje Qatar, zei het wel voor Marokko. Genk hoopt trouwens voor Bilal het competitierecord te verbreken qua transferprijs. Als je weet dat Charles De Ketelaere voor een slordige 35 miljoen aan Milan werd verpatst…

Alexandre Boucaut

De Waals-Brabantse bankier is aangeduid voor deze wedstrijd. Het zal zijn tiende wedstrijd van dit seizoen worden.  De vorige ontmoeting in het Kuipje was op 1 oktober jongstleden toen we tegen Zulte Waregem wonnen met 2-0. In zijn All-Time-stats wordt dit zijn 20ste voor onze Kemphanen. We wonnen toen 11x, speelden 4x gelijk en verloren 4x – waaronder 2x in eigen stadion. KRC Genk is trouwens de ploeg die hij in zijn carrière al het vaakst heeft gefloten. Liefst 51x mocht hij een wedstrijd van de Limburgers tot een goed einde brengen. Een primeur is wel dat dit de eerste keer gaat zijn dat hij een wedstrijd tussen beide elftallen zal fluiten.

Tekst en statistieken: Peter Boons