KVC Westerlo – OH Leuven

Winnen op Brugge, weinig ploegen die dit konden realiseren in het huidige seizoen. Wij deden het zelfs tweemaal, zowel Club als Cercle gingen voor de Westelse bijl. Spectaculair voetbal –  waar onze Kemphanen toch voor gekend staan – zat er deze keer niet in, maar wel de volwassenheid om zo een moeilijke wedstrijd tot een goed einde te brengen.

KVC Westerlo

Op vijf dagen tijd zal het Kuipje tweemaal zijn deuren openstellen. Te beginnen op vrijdag met een wedstrijd tegen OH Leuven. Opnieuw een wedstrijd tegen een rechtstreekse concurrent voor PO2, al blijft het hoofddoel nog steeds het behoud, dixit onze coach Jonas De Roeck.

De laatste keer dat de Leuvenaars naar de Parel der Kempen kwamen afgezakt was vorig jaar, in kader van de achtste finales van de Beker van België. Een spectaculaire wedstrijd was het toen met twee uitsluitingen en een resem doelpunten, die spijtig genoeg in de laatste minuut ook tweemaal aan de verkeerde kant vielen. Sindsdien heeft ons team wel een metamorfose ondergaan. Van het toenmalige basiselftal stond er vorige zaterdag maar één speler meer op het veld, wie anders dan Maxim De Cuyper? Opnieuw verkozen tot Man van de Match – voor de zoveelste keer dit seizoen – in zijn Brugge. Individuele uitblinkers ga je echter nooit uit de mond van onze coach krijgen, het team primeert. Gelijk heeft hij, want het Westerlo anno 2023 is een team met winnersmentaliteit gebaseerd op de 7 pijlers van een succesvol elftal: communicatief, betrouwbaar, flexibel, innovatief, leiderschap, georganiseerd en vooral plezier maken.

Het nieuws deze week was de transfer van Halil Akbunar. Heimwee naar zijn familie dreef hem tot deze zet, begrijpelijk want profvoetballers zijn ook maar mensen. Wij hebben hem gekend als een goedlachse, vinnige en nooit opgevende speler, die op die manier toch de harten van het Westels publiek op korte tijd had veroverd. Dit wil wel zeggen dat onze gehele rechterkant van in Brugge niet beschikbaar zal zijn. Bryan Reynolds werd tijdens de rust vervangen met een pijnlijke schouderblessure en zal de eerste weken(?) ook niet inzetbaar zijn.  Zo zal hoogstwaarschijnlijk Edi Jordanov en Tuur Dierckx terug hun kans krijgen om in het basiselftal te starten.

Wist-je-dat?

  • Zowel Jonas De Roeck als Mo Messoudi een verleden in Leuven hebben.
  • Jonas speelde 15 wedstrijden in het seizoen 2012-2013 voor OHL
  • Mo deed dit één jaar later, hij speelde 31 wedstrijden, scoorde driemaal en gaf 8 assists
  • Ook in onze spelerskern lopen er 2 spelers rond die Den Dreef als thuisbasis hebben gehad: Nick Gillekens (64 wedstrijden) en Lukas Van Eenoo (15 wedstrijden)
  • Dit de tiende editie gaat worden: we wonnen 3x, speelden 2x gelijk en verloren 4x.

OH Leuven

De Leuvenaars kenden een geweldige start dit seizoen. In hun eerste 8 wedstrijden wonnen zij vijfmaal.  Elf wedstrijden later deden ze dit nog maar 2x extra, tegen Zulte Waregem en Seraing. Vorig weekend moesten ze in de extra tijd nog een doelpunt slikken, waardoor er opnieuw werd verloren.

Raphael Holzhauser zal er niet meer bij zijn. De Oostenrijker gaat op huurbasis in de Duitse Derde Klasse spelen bij 1860 München. Benieuwd of kapitein Mathieu Maertens hersteld is van zijn blessure. Hij moest in de wedstrijd tegen Kortrijk al na een halfuur noodgedwongen naar de kant. 

Drie spelers stonden in elke wedstrijd aan de aftrap: doelman Cojocaru en middenvelders De Norre en Maertens. Ook centrale verdedigers Pletinckx en Ricca zijn certitudes en stonden in elke wedstrijd aan de aftrap als zij beschikbaar waren.  De andere namen die coach Marc Brys meestal invult zijn: revelatie Louis Patris – als centrale verdediger al 6 assists en 2 doelpunten op zijn naam, linksachter Hamza Mendyl, centrale middenvelder Malinov, rechtsbuiten Al-Tamari en diepe spits Mario Gonzalez – 11 doelpunten in 14 wedstrijden! Waarschijnlijk zal Sofian Kiyine de elfde naam worden. Deze Belgische Marokkaan verliet op 18-jarige leeftijd de jeugdacademie van Standard om zijn geluk in Italië te gaan beproeven. Zo speelde hij daar wedstrijden voor Chievo Verona, Salernitana, Lazio Roma en Venezia. Zo komt hij tot een mooi aantal van 126 wedstrijden in het Italiaanse profvoetbal.

Wist-je-dat?

  • Zij maar liefst 64% van hun doelpunten scoren in de tweede helft, waaronder 30% in het laatste kwartier.
  • Coach Marc Brys nu al 8 wedstrijden ongeslagen is in het Kuipje met zijn diverse teams. Hij won éénmaal met Leuven, speelde éénmaal gelijk met STVV, driemaal gelijk met Beerschot, 1x winst en 1x gelijkspel met KV Mechelen en éénmaal winst met Moeskroen. Enkel tijdens zijn eerste passage met Beerschot in 2004 moest hij tweemaal het onderspit delven.

Wim Smet

De Antwerpenaar was ook de scheidsrechter in de vorige editie (1/12/2021). Toen trok hij in het begin van de wedstrijd 2 rode kaarten (Mabea en Mercier). Dit seizoen was hij al eens te gast in het Kuipje. Op speeldag 8 wonnen we  tegen Anderlecht (2-1). Opmerkelijk is dat dit tiende wedstrijd van deze competitie voor hem gaat worden, en 4 daarvan zal hij onze Kemphanen in de ogen hebben gekeken. Het huwelijk tussen Smet en het Kuipje krijgt trouwens een 8,5/10. Wij wonnen namelijk 5x, speelden 1x gelijk en verloren slechts 1x met hem, en laat nu net die ene verlieswedstrijd tegen OHL zijn geweest.

Tekst en statistieken: Peter Boons