Cercle Brugge – KVC Westerlo

Voor de eerste wedstrijd van het jaar maken we een uitstap naar het Jan Breydelstadion, waar we de groenzwarten van de Cercle gaan bekampen. Het belooft alweer een spannende partij te worden tussen 2 ploegen die zich hebben genesteld in de eerste helft van het klassement en die allebei voluit voor het felbegeerde ticket van PO 2 willen gaan.

KVC Westerlo

Het jaar 2022 zal de annalen ingaan als een goed jaar voor onze club. We startten met een overwinning op RWDM – achteraf gebleken een héél belangrijke – en eindigden met een knap gelijkspel tegen Antwerp. Het Kuipje was weer vaak the-place-to-be, want van de 16 gespeelde wedstrijden met inzet, wonnen we er maar liefst 9 en speelden we 3x gelijk. Deinze (0-3), Eupen (0-1), STVV (2-3) en Genk (0-1) namen de volle buit mee. Op verplaatsing was het meestal alles of niets. Slechts 1x kwamen we uit op een gelijkspel – tegen Union (1-1), de rest van de wedstrijden werd ofwel gewonnen (7x) of verloren (9x).

Tegen Antwerp leverden onze Kemphanen een echte propaganda-wedstrijd af. Iedereen was in extase van het geleverde spel en de neutrale toeschouwer was de winnaar van de dag. Het slot van de wedstrijd bleek er net iets teveel aan. Onze hoofdsponsor lijmt en maakt alles dan wel dicht maar tussen minuut 86 en 88 vonden de Antwerpenaars echter een miniscuul plekje dat nog behandeld moest worden met tot gevolg dat wij nog 2 doelpunten moesten slikken. Achteraf bleek Mark van Bommel een héél andere wedstrijd gezien te hebben dan onze eigen coach Jonas De Roeck. Van Bommel reageerde op de persconferentie dat de thuisploeg een punt had gestolen… rare kronkel in het hoofd van de anders sympathieke Noorderbuur.

Dat de plaatsen op het veld duur worden, zal ook Rubin Seigers geweten hebben. De Limburger is een vaste waarde, werd nooit vervangen, maar moest deze keer tevreden zijn met een zitje in de tribune. Zo blijven er slechts 3 spelers in onze kern over die elke keer – als zij fit waren – in de basis stonden: Sinan Bolat, Maxim De Cuyper en Nacer Chadli. Lukas Van Eenoo maakte dan weer zijn opwachting na enkele maanden blessureleed. Eindelijk klonk nog eens de song “ ooooh Lukas Van Eenoooo”. Onze kapi is duidelijk nog steeds populair bij onze plaatselijke spionkoppen.

KSV Cercle Brugge

Onze rentree in de hoogste klasse vierden we met een thuiswedstrijd tegen de groenzwarten uit West-Vlaanderen. Toen nog onder leiding van de Oostenrijker Thalhammer. In september was hij echter de tweede coach van dit seizoen, die na tegenvallende resultaten, mocht beschikken.  Zijn assistent, de Bosnische Oostenrijker Miron Muslic, werd aangesteld om de vereniging naar een beter niveau te brengen.  We kunnen stellen dat dit zeker gelukt is. Hij begon al meteen met een spectaculaire overwinning in de Ghelamco Arena (3-4). Daarna volgden nog overwinningen tegen Eupen (5-1), Seraing (0-1), Charleroi (4-1), OH Leuven (2-1) en Sint-Truiden (1-2). Gelijkspelen deed hij op Kortrijk en Mechelen – telkens 1-1 – en de enige nederlaag was op verplaatsing tegen Union (2-1). Hij gebruikte daarvoor een nieuw speelsysteem (3-5-2) en deed dit zo goed als steeds met dezelfde 11 namen. In doel kiest hij voor de Poolse doelman Radoslaw Majecki – in de pikorde van de nationale doelmannen van zijn land, op plaats 4. Het trio in de verdediging zijn Boris Popovic – die in de wedstrijd in het Kuipje al na een halfuur mocht gaan douchen – Jesper Daland en jongeling Christiaan Ravych, die na zijn opleiding bij Club Brugge de overstap maakte naar de buren. Een ander trio bevolkt het middenveld. Kapitein en jeugdproduct Charles Vanhoutte, de kleine Portugees (1m68) Leonardo Lopes en het nummer 10: Dino Hotic . In de aanval vinden we de Japanner Ayase Ueda – in de kern van zijn land op het voorbije WK in Qatar en de Togolees Kévin Denkey. Het loopwerk op de flanken wordt verzorgd door 2 jeugdproducten: Thibo Somers en Olivier Deman.

In die 9 wedstrijden onder Muslic, scoorden zowel Ueda als Denkey 5x, leverde die laatste ook nog eens 4 assists af en waren ook Hotic (3 doelpunten – 1 assist) en Lopes (3 assists) betrokken bij het doelpuntentotaal. Ook Popovic (2) en Yann Gboho (2 doelpunten en 1 assist) deden mee aan de goal participation. Yann Gboho is trouwens de neef van Ambroise, die in de periode tussen 2018 en 2021 op de Westelse velden te zien was.

Wesli De Cremer

Was ook de scheidsrechter in het Kuipje, tijdens het onderlinge duel op speeldag 1. Daarna kregen wij hem dit seizoen ook nog eens in de Bosuil tegen Antwerp. Op zijn persoonlijke lijst staan onze Kemphanen trouwens op de tweede plaats. Liefst 13x floot hij al een wedstrijd van ons, en gingen wij 7x zonder enig punt van het veld. Sterker nog: wij wonnen nog nooit een uitwedstrijd onder zijn leiding. De 30-jarige Vlaams-Brabander is wel iemand die amper zijn gekleurde kaarten voor ons bovenhaalt. 24 gele kartonnetjes en 1 geel-rode op 13 wedstrijden is een zeer laag gemiddelde. Onze tegenstrever doet het iets beter qua statistieken. 3x winst, 1x gelijk, maar ook 5 nederlagen.

Tekst en statistieken: Peter Boons