R. UNION SG – KVC Westerlo

De Kanaries uit Sint-Truiden kwamen vorig weekend de punten op een diefje halen in het Kuipje. Wat nu volgt is een Engelse week. Drie wedstrijden op een rij. We starten met een uitwedstrijd naar Union. De Brusselse club doet het momenteel zeer goed, zowel in competitie als in de Europa League hebben zij mooie uitslagen laten optekenen.

KVC Westerlo

Onze Kemphanen vochten vorige week knap terug na een 0-2 achterstand. Concentratieverlies gecombineerd met jeugdig enthousiasme lagen aan de basis van de laatste treffer die uiteindelijk de balans in een nederlaag deed overhellen.

De verrassing in de opstelling was dat coach Jonas De Roeck zijn centrale verdediger Rubin Seigers op de bank liet plaatsnemen. Voor de Limburger was dit de eerste keer sinds zijn komst naar het Kuipje – een bekerwedstrijd tegen Luik vorig seizoen buiten beschouwing gelaten – dat hij een zitje op de bank moest warm houden. Daarvoor stond hij 47 wedstrijden achtereenvolgens in het basiselftal zonder vervangen te zijn geworden.

Zijn plaats werd ingenomen door de Turkse Muur Ravil Tagir, die de week daarvoor rust werd gegund.

Ook de Braziliaan Lucas Mineiro – mede door een blessure – stond niet op het wedstrijdblad, hij werd vervangen door de man met Champions League-ervaring Roman Neustädter.

Nacer Chadli begon wel aan de wedstrijd, maar moest na een tiental minuten het veld al verlaten met een lichte blessure.

Maxim De Cuyper verdriedubbelde zijn doelpuntensaldo na zijn twee treffers en komt zo op de tweede plaats in ons team terecht van “goal participation”. De Max heeft een percentage van 26% en enkel Lyle Foster doet beter met zijn 30%.

Vorige week lieten we optekenen dat we de ploeg zijn met de minst aantal kaarten, in de wedstrijd tegen STVV kregen ineens drie spelers een geel karton onder hun neus geduwd, alle drie dan nog wegens tegenstemmend gedrag.

Wist-je-dat?

  • Er drie spelers in onze kern ook het truitje van Union hebben gedragen
  • Mathias Fixelles zo 130 wedstrijden, Pietro Perdichizzi 104x en Edi Jordanov 25x hebben gespeeld
  • Wij een winratio hebben van 21 % tegen Union. In de vorige onderlinge ontmoetingen wonnen we 4x, speelden we 4x gelijk en verloren we 11x.
  • Wij met De Cuyper, Chadli, Madsen en Reynolds nog altijd 4 kanshebbers in onze rangen hebben die eventueel kunnen meegaan naar Qatar.

Union Sint-Gillis

De Brusselse club is samen met Club Brugge momenteel onze nationale trots in het buitenlands voetbal. In hun groep van de Europa League staan zij gewoon op de eerste plaats in een groep met 1.FC Union Berlin, Sporting Braga en Malmö FF. Liefst 4 overwinningen en 1 gelijkspel (de wedstrijd tegen Berlin was tijdens het ter perse gaan nog niet begonnen).

Als je weet dat zij zijn gaan winnen in Union Berlin, die momenteel eerste staan in de Duitse Bundesliga voor FC Bayern München, dan weet je dat zij een sterk elftal hebben.

Dat lieten ze trouwens vorig weekend nog zien in hun wedstrijd tegen Club Brugge, toen ze met 10 tegen 11 terugkwamen na een 0-2 achterstand.

Ex-Rode Duivel Karel Geraerts levert knap werk in Union en zet gewoon het werk van de voorbije jaren verder. Ondanks dat ze een bepalende speler zoals Deniz Undav naar moederclub Brighton zagen gaan, lijden de resultaten er niet onder.

Enkel de thuiswedstrijd tegen Genk werd verloren (1-2) en de uitwedstrijden tegen KV Mechelen (3-0) en Antwerp (4-2).

In alle andere wedstrijden werden er punten gepakt en werd er gescoord.

Dertien verschillende spelers vonden al de weg naar het doel. Dante Vanzeir (7), kapitein Teddy Teuma (4) en de Ivoriaanse Simon Adingra (4) zijn de drie spelers die het meeste scoren, maar ook de drie spelers die de meeste assists leveren.

Vijf spelers mochten in elke wedstrijd starten – indien zij inzetbaar waren. Dit zijn doelman Anthony Moris, de verdedigers Christian Burgess en Siebe Van Der Heyden, middenvelder Lazare Amani en spits Dante Vanzeir.

Wist-je-dat?

  • Zij op 1 november jongstleden hun 125-jarig bestaan vierden en dat er een heus geschiedenisboek werd gelanceerd
  • Deze datum identiek dezelfde is als de oprichting van de Italiaanse topclub Juventus FC.
  • Het 58 jaar geleden was dat zij nog eens Europees voetbal hadden gespeeld en dat de tegenstander in die tijd Juventus was.
  • Zij meer scoren in de tweede helft (58%) dan in de eerste helft (42%)

Bram Van Driessche

Hij heeft dit seizoen al 16 wedstrijden tot een goed einde mogen leiden. Niet enkel in de Jupiler Pro League (11x) kon je hem tegenkomen, ook op het internationaal niveau was hij al wedstrijdleider. Zo floot hij de interland tussen Kazachstan en Slowakije, De Youth League wedstrijd AC Milan tegen Chelsea was ook voor hem en dan was hij ook te zien in 3 Conference League-wedstrijden.

Voor beide elftallen is het de eerste keer dat ze hem dit seizoen tegenkomen.

De laatste keer dat wij hem hadden was in maart 2021 toen we in Seraing 1-1 gingen gelijkspelen.

Voor Union heeft hij in totaal al 7 wedstrijden gefloten, opmerkelijk hier is dat dit 6x op verplaatsing was.

Slechts één keer was hij eerder in het Stade Joseph Mariën. Zes jaar geleden verloor Union toen tegen Seraing (1-2).

Tekst en statistieken: Peter Boons