KVC WESTERLO – STVV

Na de kater die onze Kemphanen opliepen in de midweekwedstrijd tegen Genk, werd deze doorgespoeld in het Guldensporenstadion met een zakelijke overwinning.

Drie punten, onze vierde clean-sheet en de kloof met de laatste drie die groter wordt.

Zaterdag spelen we opnieuw in het Kuipje en komt STVV op bezoek.

KVC Westerlo

Coach Jonas De Roeck liet na de wedstrijd optekenen dat de zege in Kortrijk veel moeilijker was , dan dat ze liet uitschijnen. Onze jongens moeten nog leren om tegen een tienkoppig elftal de wedstrijd uit te spelen.

Centrale middenvelder Nicolas Madsen was weer één van de smaakmakers in West-Vlaanderen. Met zijn eerste van het seizoen – die afgeweken bal tegen Seraing tellen we niet mee – en zijn tweede assist, was hij betrokken bij de twee doelpunten.

Nene – jajajaja – wist als invaller de eindscore op het bord te brengen en opmerkelijk hierin is dat Westerlo momenteel de beste van de klas is bij de invallers die scoren. Het was al de zesde keer dat dit gebeurde. Geen enkele ploeg doet momenteel beter.

“We zullen goede invallers hebben” liet onze coach optekenen tijdens de persconferentie.

Typisch voor De Roeck deze uitspraak, maar langs deze weg zullen wij het maar zeggen: een pluim op de hoed van onze technische staf om de invallers zo hongerig te maken.

Ook Sinan Bolat was weer outstanding. Hij zette zijn tweede helft van tegen Genk gewoon verder en hield met enkele knappe reddingen de nul op het bord.

De verrassing van de voorbije speeldag was dat Pietro Perdichizzi uit het niets in het basiselftal kwam en dat Ravil Tagir de andere weg bewandelde.

Met zijn lijf-aan-lijf verdedigen zorgde onze Italiaanse Belg dat Gueye het op zijn heupen kreeg en vroegtijdig – na een reactie – het veld moest verlaten.

Wist-je-dat?

  • Westerlo de ploeg is die het minst aantal gele kaarten pakt. Momenteel komen wij uit op 18 stuks, de ploegen die het dichtst in de buurt komen zijn Club Brugge (21), Antwerp (23) en Gent (23), alle 3 clubs uit de G6.
  • Er tegenwoordig heel wat buitenlandse clubs hun scouts naar het Kuipje sturen om spelers te komen volgen: voor de Franse clubs zijn dit: Bordeaux, Marseille, Nice, Troyes en Nîmes; voor de Duitse Bundesliga’s: Mönchengladbach, Dortmund, Augsburg, Frankfurt en Düsseldorf; voor de Spaanse La Liga komen Sevilla en Cadiz een kijkje nemen en ook voor de Engelse Championship zijn dit QPR en Burnley – 2 clubs die daar bovenaan meedraaien.
  • Wij ondanks onze vele tegendoelpunten, toch ook al 4 clean-sheets hebben behaald. Enkel Antwerp (7), Club Brugge en Standard (6) en STVV (5) doen hierin beter.

STVV

De Kanaries zijn een ploeg die steeds goede wedstrijden vol overgave spelen, maar dikwijls zichzelf vergeten te belonen.

Scoren is een probleem, want momenteel met hun twaalf gemaakte doelpunten zijn ze de slechtste van de Jupiler  Pro League-klas.

Aan de andere kant krijgen ze amper doelpunten tegen (15).

Spectaculaire uitslagen moet je van hen dus ook niet verwachten. Vijf doelpunten buitenshuis gemaakt en zes tegen, en dit op zeven wedstrijden.

Coach Bernd Hollerbach kan nochtans beschikken over twee Japanners met wereldfaam.

Middenvelder Shinji Kagawa heeft op de loonlijst gestaan van Borussia Dortmund (216 wedstrijden – 60 doelpunten – 55 assists) en Manchester United (57 wedstrijden – 6 doelpunten – 10 assists).

Aanvaller Shinji Okazaki speelde dan weer bij Stuttgart, Mainz, Leicester en Huesca waar hij tot 356 optredens kwam met 74 gemaakte doelpunten.

Enkele basispionnen zullen normaal gezien ontbreken in het Kuipje. Doelman Schmidt is gekwetst en werd de laatste drie wedstrijden vervangen door Jo Coppens en Al-Dakhil, Konaté en Bauer zouden rood geschorst moeten zijn.

Wist-je-dat?

  • Men aan Kagawa de vraag stelde welke speler de meeste indruk heeft gemaakt in zijn carrière? Zijn antwoord: Christian Brüls… die kan alles met de bal. Als je weet dat hij heeft samengespeeld met Lewandowski, Immobile, Sancho, Gundogan, Reus, Aubameyang en de Rode Duivels Witsel, Batshuayi en Januzaj, dan is dit echt een zot antwoord.
  • De topschutter is Gianni Bruno met vier doelpunten en dat hij dit aantal in twee wedstrijden (tegen Mechelen en Zulte Waregem) wist te scoren.
  • Zij in de helft van hun wedstrijden niet wisten te scoren

 

Jasper Vergoote

Zijn laatste wedstrijd in het Kuipje dateert van 13 augustus jongstleden. Die zaterdag versloegen we Standard Luik met 4-2. Hij strooide toen ook met een rits gele kaarten (7), al waren dit er vijf voor de uitploeg.

In het verleden kwam hij al viermaal naar de Kempen afgezakt om een wedstrijd te leiden: OH Leuven (1-2), Lierse (0-0), Antwerp (2-1) en de wedstrijd tegen Standard.

Voor STVV floot hij al zeven wedstrijden, waaronder vijf op verplaatsing. Drie gelijke spelen kwamen er toen uit de bus en twee nederlagen.

Tekst en statistieken: Peter Boons