KV Kortrijk – KVC Westerlo

Game, set and match. Onze Kemphanen werden overklast door hun Limburgse buren. Het werd een dinsdagavond om snel te vergeten.  Rug rechten, kopjes leegmaken en op naar de volgende wedstrijd, want die komt er al vlug aan.

KVC Westerlo

Na een knappe dertien op vijftien, werd onze mooie reeks gestopt door Genk. Het werd ons allemaal duidelijk waarom zij op nummer één staan.  Nu elke kans die ze kregen in die eerste helft, ging binnen en dan nog die strafschop. Het was zo een avond, waarin alles tegenzat. Op het uur moesten we met tien verder, door die rechtstreekse rode kaart van Nene. Iedereen die hem persoonlijk kent, weet dat dit zeker zijn bedoeling niet was om een tegenspeler te kwetsen. Coach Vrancken legde tijdens de persconferentie nog een pleister op de wonde door te melden dat zij gewonnen hadden van een sterk elftal, dat durft te voetballen. Er zijn elftallen die hier een muur komen optrekken en amper aan voetballen komen. Dat doet Westerlo niet, getuige al van de mooie uitslagen die ze tot nu toe hadden gehaald.

In vergelijking met de thuiswedstrijd tegen Seraing, wisselde coach De Roeck zijn elftal op twee plaatsen in Genk. Fixelles en Dierckx kwamen in de plaats van Akbunar en Lucas Mineiro.  In minuut 63 wisselde hij ineens 4 spelers op hetzelfde moment. Dit was volgens mij een unicum in een competitiewedstrijd.

Wist-je-dat?

  • Onze laatste overwinning in het Guldensporenstadion dateert van september 2010.
  • Wij in de tien eerdere ontmoetingen in West-Vlaanderen, vijfmaal verloren en ook viermaal gelijkspeelden.
  • Wij 4 spelers in onze kern hebben lopen met een Kortrijk-verleden. Lukas Van Eenoo kwam tot 54 optredens en 3 doelpunten, Tuur Dierckx trok 19x het rood-witte truitje aan waarin hij 5x scoorde, Mathias Fixelles speelde recent nog 22 wedstrijden voor de Kerels en ook onze rechtsachter Bryan Reynolds scoorde al eens voor Kortrijk in 9 gespeelde wedstrijden.
  • Als je doelpunten dit seizoen wil zien, je het best naar een wedstrijd van onze Kemphanen gaat kijken: we scoorden zelf al 23x – enkel Genk, Union en Antwerp doen beter – maar kregen ook al 26 doelpunten tegen – enkel Eupen doet hierin slechter-

KV Kortrijk

De Westvlamingen bezetten momenteel de voorlaatste plaats in het klassement. Zij deden ook al een trainerswissel, door op speeldag 6 coach Belhocine te vervangen door de Bosniër Adnan Custovic. In zijn eerste wedstrijd haalde hij een belangrijke overwinning binnen, door in Eupen te gaan winnen met 0-1. Thuis tegen Anwerp won hij ook en recent ging hij in extremis gelijkspelen op Charleroi. In de andere wedstrijden, met tegenstrevers Mechelen, Anderlecht, Genk en Zulte Waregem ging hij echter de boot in.

Vijf spelers mochten van hem in elke wedstrijd aan de aftrap komen. In doel staat de reservedoelman van Servië: Marko Ilic. Hij maakt dus grote kans om binnenkort het vliegtuig richting Qatar te nemen.

In de verdediging mochten de Japanner Tsuyoshi Watanabe en kapitein/linksachter Kristof D’Haene in elke wedstrijd starten.  Op het middenveld vinden we nog een andere Japanner terug: Satoshi Tanaka, die recent ook zijn debuut maakte voor de U21 van zijn land.

En in de aanval staat Didier Lamkel Zé. Wie van die naam nog nooit heeft gehoord in België…

De andere namen die dinsdag aan de aftrap kwamen in Charleroi zijn: Oleksiy Sych, de vaste rechtsachter van de U21 van Oekraïne, centrale verdediger Joao Silva, middenvelders Habib Keita en Kevin Vandendriessche en aanvallers Billal Messaoudi en Pape Habib Gueye.

Wist-je-dat?

  • Zij dit seizoen nog niet konden scoren in het eerste kwartier
  • Er op 25 maart van dit jaar een heuse interland werd gespeeld in het Guldensporenstadion. Zuid-Afrika – met Lyle Foster – nam het toen op tegen Guinea

Wim Smet

Voor de 40-jarige Antwerpenaar wordt het zijn 14e wedstrijd die hij gaat fluiten in het Guldensporenstadion.  In het verleden, met name op 3 oktober 2015, heeft hij ooit eens al een ontmoeting tussen beide ploegen gefloten. Die avond betrof het wel een wedstrijd in het Kuipje, die eindigde in een 1-1 gelijkspel . Dit seizoen kregen onze Kemphanen hem als wedstrijdleider op Gent (2-1) en thuis tegen Anderlecht (2-1).

Tekst & Statistieken: Peter Boons