WEEK VAN DE DIËTIST: DAG 3

Het is deze week de week van de diëtist. De komende 3 dagen posten we elke dag een interessant artikel over het werk van onze diëtisten Jonas Melis en Lander Van Genechten in de sportwereld. Als laatste artikel komen de supplementen aan bod.

Nu we al weten hoe de spelers hun voeding eruit ziet en wat ze juist krijgen bij trainingen en wedstrijden kunnen we misschien wat dieper ingaan op de supplementen?

Zeker, binnen de sportwereld is het gebruik van supplementen heel gangbaar. Pilletjes, poeders, drankjes of druppeltjes, iedereen is er wel eens mee in contact gekomen. Er wordt veel over geschreven en beweerd, net zoals bij de gewone voeding is het hier belangrijk om een duidelijk beeld te scheppen voor de sporter. Hoewel het verhaal begint bij basisvoeding zijn supplementen iets wat we meteen bespreken bij een eerste consultatie met een speler. Dit doen we omdat onverantwoord gebruik van supplementen tot ernstige bijwerkingen of prestatieverlies kan leiden. Bij supplementen is het niet zo dat meer altijd beter is. Een teveel plas je namelijk niet altijd zomaar uit.

Hoe gaan jullie dan juist te werk?

Eerst bepalen wij het profiel van de speler, zo zijn er enkele factoren die invloed hebben bij de beslissing om een supplement toe te dienen. Leeftijd, positie, gewicht, therapietrouw, tijd van het jaar, eventuele bijwerkingen, eigen voorkeuren en blessurestatus zijn hier een aantal voorbeelden van. Er is ook overleg met de dokters, zij geven ons de bloedresultaten van de spelers en aan de hand daarvan bepalen wij wie welke dosissen nodig heeft. We trachten de toediening ook zoveel mogelijk zelf te doen, op die manier hebben we het meeste controle over de hoeveelheden en de frequentie. Aan de hand van de intensiteit en de soort inspanning ga je ook een bepaald supplement toedienen. Zo zou het mooi zijn om in de toekomst GPS-data van spelers te gebruiken bij de bepaling van supplementen.

Zijn al die supplementen dan niet heel duur?

Er was voor onze komst al een heel aanbod supplementen op de club aanwezig. Wij hebben hier en daar wat zaken geschrapt en een aantal andere zaken toegevoegd. Zo waren er bijvoorbeeld 3 verschillende supplementen voorhanden met een hoge dosis magnesium. Door hierin te selecteren en te adviseren konden we een aantal supplementen minder bestellen. Bovendien geeft een teveel aan magnesium klachten zoals misselijkheid, maagkrampen en diarree. Iets wat we absoluut willen vermijden dus. Verder gebruiken wij ook alleen maar supplementen die ondersteund worden door harde wetenschappelijke bewijzen. Als een product een speler beter kan laten presteren zonder ernstige bijwerkingen en uiteraard legaal is, dan moet je daar als profclub in willen investeren. Daarnaast zijn er ook sponsorovereenkomsten die de kosten drukken.

Wat is volgens jullie de volgende stap in de goede richting?

Eerst en vooral de uitwerking van waar we dit seizoen al stapsgewijs mee begonnen zijn. De zaken die de voorbije drie dagen aan bod zijn gekomen vormen volgens ons een mooi begin. In de toekomst is ook periodisering een interessante piste om te onderzoeken. Periodisering heeft bij het geven van trainingen zijn nut bewezen en is al een aantal jaren de standaard. Het afstemmen van voeding en trainingen om nog meer trainingswinst te creëren is een relatief nieuwe ontwikkeling. Het lijkt ons zeker de moeite waard om dit in de toekomst eens te bekijken met de rest van de staf.

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA