Voorbeschouwing OH Leuven – KVC Westerlo

Starten met drie punten is altijd leuk. Zeker als het oververdiend was. Cercle Brugge kreeg geen enkele bal tussen onze palen, ook al was er misschien wel het geluk dat zij al na een halfuur met een mannetje minder stonden.

Leuven zal weer andere koek worden. Zij wonnen afgelopen weekend met dezelfde cijfers als ons en zo staat er in het King Power @ Den Dreef een mooie affiche op het programma.

KVC Westerlo

Coach Jonas De Roeck had geen verrassingen in huis op de eerste speeldag. Toch niet voor de insiders die de club kennen. De enige nieuwkomer in de basis t.o.v. de kampioenenploeg van vorig seizoen was doelman Sinan Bolat. Ondanks dat hij weinig werk moest verrichten, zag je zijn klasse. Rustig aan de bal en een goede (lange) pass. Achteraan vinden we Jordanov, Seigers, Perdichizzi en De Cuyper terug. Allen speelden ze een dijk van een wedstrijd – Max werd zelfs verkozen tot Man van de Match – en ze lieten geen barsten opmerken in de verdedigende muur. Centraal in het middenveld speelde kapitein Lukas Van Eenoo zoals steeds zijn wedstrijd en werd hij bijgestaan door Roman Neustädter. De Duitse Rus liet zien dat hij Champions League ervaring heeft. Steeds weer stond hij op de juiste plaats. Zo stond Thomas Van den Keybus op de linkerflank. De gehele voorbereiding had hij trouwens daar gespeeld. De wisselwerking met zijn maatje De Cuyper werkte ook voortreffelijk. Op die andere flank stond Tuur Dierckx. In de voorbereiding liet hij al mooie dingen zien, hij trok deze gewoon door op de eerste speeldag. Toch niet evident na zo een zware blessure en dito revalidatie. In de spits stonden jeugdproduct Kyan Vaesen en de topschutter van vorig seizoen Erdon Daci. Die laatste opende het seizoen door de eerste treffer te maken voor onze Kemphanen. Het tweede doelpunt – in blessuretijd – werd voorbereid door 2 invallers: Jan Bernat gaf de assist van de verlossende treffer aan Igor Vetokele, terwijl een andere bankzitter Lyle Foster zijn doelpunt zag afgekeurd worden omdat de VAR geen duidelijke lijn kon trekken.

Wist-je-dat?

 • Edi Jordanov vorige week zijn eerste wedstrijd in onze Eerste Klasse speelde, ondanks dat hij al 72 wedstrijden had gespeeld voor diverse Belgische clubs
 • Ook Maxime De Cuyper – ondanks Champions League-ervaring – ook voor de eerste keer aan de aftrap kwam voor een competitiematch in de hoogste afdeling
 • Kyan Vaesen in zijn 44 wedstrijden voor onze club evenveel doelpunten als assists heeft gemaakt, namelijk 8 stuks van elk
 • Wij 2 spelers in de rangen die ook al bij OHL hebben gespeeld? Nick Gillekens maakte in 2014 zijn debuut in de hoofdmacht in een wedstrijd tegen Mons (1-1). Het was coach Ivan Leko die hem toen bracht. 4 seizoenen later en met 64 wedstrijden op zijn teller verliet hij de Brabanders.
 • Lukas Van Eenoo die tweede speler is? In 2014 verliet hij voor de allereerste keer zijn vertrouwde omgeving in Cercle Brugge om in Leuven enkele wedstrijden te gaan spelen. 15 wedstrijden later en met één doelpunt en twee assists op zijn naam, ging hij naar Kortrijk.

OH Leuven

In het elftal dat vorige week afstand nam van Kortrijk in het laatste kwartier, stonden maar liefst 5 aanwinsten. Doelman Cojocaru, die na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne door Dnipro voor 3 maanden werd uitgeleend aan het Nederlandse Feyenoord. De Roemeen is met zijn 1m95 één van de grootste doelmannen van onze reeks. Achteraan verscheen het trio Pletinckx, Patris en Ouédraogo. De eerste kwam over van Zulte Waregem, waar hij even aanvoerder was, de 2 anderen zaten vorig seizoen ook al in de kern, maar toen kregen zij amper speelgelegenheid. De jonge Patris liet zich opmerken, door als centrale verdediger bij beide doelpunten de beslissende pass te geven. Een kwartet spelers bevolkte het middenveld: De Norre en Maertens – deze laatste is trouwens de nieuwe aanvoerder – waren vorig jaar ook al in Leuven te bespeuren en Gamboa en Holzhauser waren daar de nieuwkomers. De Portugees Gamboa proeft op 26-jarige leeftijd voor de eerste keer van voetbal buiten Portugal en Holzhauser kent iedereen wel die het Belgische voetbal de laatste jaren heeft gevolgd. 2 seizoenen geleden kende hij een pracht van een seizoen met 16 doelpunten en 16 assists, werd hij tweede in het referendum van de Gouden Schoen en werd hij toen ook voor de eerste keer geselecteerd voor de A-selectie van zijn land. Op de flanken mochten de Jordaniër Al-Tamari en de Ijslander Thorsteinsson het vorige week proberen en diep in de spits stond de jonge Nsingi. Daar er momenteel geen echte spits aanwezig is, kreeg deze jonge beloftespeler zijn kans van coach Brys.

Wist-je-dat

 • Joren Dom in het tussenseizoen ook de overstap naar het Kuipje kon maken, maar hij vond dat OHL al verder stond in de ontwikkeling.
 • OHL als eerste aan de voorbereiding begon dit seizoen
 • Coach Marc Brys met zijn 60 lentes de oudste coach is van de reeks
 • Zij dit seizoen hun 20-jarig bestaan vieren. In 2002 gingen Stade Leuven en de Zwarte Duivels Oud-Heverlee toen een fusie aan.
 • Ook onze Red Flames en onze Jonge Duivels hun thuiswedstrijden spelen in het stadion van Leuven.

Scheidsrechter Brent Staessens

 • 25 jaar
 • 6 wedstrijden voor Westerlo
  • 4 overwinningen – 2 gelijke spelen
  • 3 wedstrijden op verplaatsing – alle 3 gewonnen
 • Voor OHL is het zijn debuut

Tekst en statistieken: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA