Voorbeschouwing Lierse Kempenzonen – KVC Westerlo

Zaterdag staat de 40ste Kempische derby op het programma. Lierke Plezierke heeft dit seizoen een ongeslagen status op het Lisp, onze Kemphanen zijn op zoek naar de drie punten na de voorbije één op zes.

 

Lierse Kempenzonen

De Pallieters hebben al een geslaagd seizoen achter de rug. Zeker als je hun puntentotaal bekijkt. Vorig seizoen hadden zij na 28 speeldagen 16 punten vergaard, dit seizoen staat hun teller al op hetzelfde aantal na 11 wedstrijden. Knappe prestatie toch wel van onze buren. Coach Tom Van Imschoot kreeg bijna een hele nieuwe kern ter beschikking. Slechts 8 spelers (van de 27) mochten blijven.
Doelmannen Bernd Brughmans en Jarno De Smet, verdedigers Jo Gillekens en Brent Laes en middenvelders Scott Bitsindou en Tibeau Swinnen, hadden vorig seizoen het geelzwarte truitje ook al aan. Ook de 2 Belgische jongeren die toebehoorden aan de A-kern, rechtsachter Pieter De Schrijver en winger Maxime Limbombe mochten blijven. De rest was exit. In hun plaats kwamen 10 Belgen en 1 Malagassiër, waaronder 4 ex-Westelmannen.  Kenneth Schuermans, Guillaume De Schryver, Nils Schouterden en Jens Naessens liepen in het verleden rond in het Kuipje. Hun kwaliteiten kennen we allemaal. Wie waren die andere aanwinsten? Rechtsachter Jonathan Hendrickx, de man die (bijna) nooit een strafschop mist, Joeri Poelmans, die na 3 jaar omzwervingen in het buitenland, terug op het Lisp belandde. Middenvelders Thibaut Van Acker en Alexander Maes, die ook al doorgewinterde profs zijn. Ook op de flanken werden bekende namen binnengehaald: Stallone Limbombe en Yvan Yagan. Diep in de spits staat Hakim Abdallah, de enige echte buitenlander in de kern. In het verleden stond deze laatste nog op de loonlijst van Stoke City en FC Nantes.

Enkele weetjes:

 • Doelman Jarno De Smet en Kenneth Schuermans speelden als enige alle 990 minuten.
 • Ook Van Acker en Abdallah kwamen in alle wedstrijden aan de aftrap, doch zij werden al eens vervangen.
 • Yvan Yagan, op een blauwe maandag nog international van Armenië, is de speler die het meest wordt vervangen, namelijk al in 9 wedstrijden mocht hij zich vroeger gaan omkleden.
 • Guillaume De Schryver doet net het tegenovergestelde. Hij kwam als wisselspeler al 9x in het veld.
 • Kenneth Schuermans is de topschutter met zijn 5 doelpunten.
 • Alexander Maes is de assistkoning met zijn 4 stuks.
 • Diezelfde Maes is samen met Stallone Limbombe (zesmaal) het meest betrokken bij een doelpunt. Alexander scoorde tweemaal en gaf vier assists, Stallone houdt het in evenwicht: 3 doelpunten en 3 assists
 • Er werd geen enkele van de 5 thuiswedstrijden dit seizoen verloren.
 • Er werd ook maar 1 clean sheet genoteerd.
 • Lierse scoort meer in de tweede helft en dan nog het meest tussen minuut 60 en 75.

KVC Westerlo

De voorbije één op zes was teleurstellend. Dat moeten we niet onder stoelen of banken steken. Zeker als je eigenlijk deze 2 wedstrijden had kunnen winnen, als je de kansen had afgemaakt. Op voetbaltechnisch gebied, fysieke uithouding en mentale spirit zijn onze Kemphanen echter sterk. Dat zagen we ook in de oefenwedstrijd tegen Beerschot. Daar werden de kansen wel tegen 100% afgewerkt. En… ze waren allemaal van mooie makelij na knap voorbereidend werk. Elke geelblauwe fan (al spelen we zaterdag in onze Tiffany-outfit) hoopt op een driepunter. Aan onze jongens de taak om dit te verwezenlijken. Enkel Edi Jordanov en Tuur Dierckx zullen aan de kant blijven. Edi blesseerde zich in zijn eerste interland voor Bulgarije al na een kwartier spelen, hij was er sowieso niet bijgeweest, daar hij een schorsingsdag moest uitzitten na 5 gele kaarten. Igor Vetokele en Christoffer Remmer zijn terug selecteerbaar na hun blessures. Igor was in de oefenpartij nog goed voor een assist voor Léo Seydoux en Remmer speelde  één helft op de linksachterpositie. Jan Bernat was ook enkele dagen weg met de nationale U21 van Slowakije. Hij komt pas donderdag terug. De vermoedelijke elf starters zullen zijn: David Jensen, Léo Seydoux, Rubin Seigers, Pietro Perdichizzi, Kouya Mabea, Thomas Van den Keybus, Lukas Van Eenoo, Jan Bernat of Igor Vetokele, Maxim De Cuyper, Erdon Daci en Lyle Foster.

Enkele weetjes:

 • Doelman Jensen steeds weer kiest voor zijn oranje outfit
 • Rechtsachter Léo Seydoux geen familie is van de bekende actrice Lea Seydoux
 • Lukas Van Eenoo een goochelaar in spé is en ons elke dag verrast met een truc.
 • Dat Koen Van Langendonck elke truc van Lukas doorheeft;
 • Onze coach Jonas De Roeck 113 wedstrijden voor Lierse heeft gespeeld.
 • Dat diezelfde coach ook 6 wedstrijden heeft samengespeeld met Stallone Limbombe, toen ze samen in de kern van Antwerp (2014/2015) zaten.
 • 64% van de Westelse doelpunten gescoord worden in de tweede helft.
 • 3 spelers de volle 990 minuten hebben gespeeld: Jensen, Perdichizzi en Van Eenoo
 • Kyan Vaesen en Jan Bernat elk al tienmaal vroegtijdig naar de kant moesten.

Scheidsrechter

Jordy Vermeire wordt de scheidsrechter van dienst. Zijn eerste professionele wedstrijd floot hij in augustus 2017. Daarna zouden er nog 54 wedstrijden volgen. Reeds negenmaal hadden wij hem als wedstrijdleider. Telkens met een positieve uitslag. 5x winst, 3x gelijk en 1x verlies. Deze laatste was in 2017 toen wij tegen de latere kampioen Cercle Brugge met 3-1 verloren.

De Pallieters hebben hem al vijfmaal tegengekomen. Eenmaal als het oude Lierse (ook verlies in 2017 tegen datzelfde Cercle Brugge) en viermaal als de Kempenzonen (1x verlies en 3 gelijke spelen).

Statistieken en tekst: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA