Voorbeschouwing KVC Westerlo – Zulte Waregem

Na de kwalificatie op het hobbelige veld van Aalst, krijgen we rode lantaarn Zulte Waregem op bezoek. Deze wedstrijden zijn meestal de moeilijkste, omdat iedereen ervan uit gaat dat de drie punten zomaar te pakken zijn.

KVC Westerlo

Onze vijf internationals zijn terug selecteerbaar. Enkel Maxim De Cuyper kreeg speelminuten van zijn bondscoach, de rest bleef gedurende de ganse wedstrijd op de bank zitten.

Zondag kregen ook drie spelers hun eerste speelminuten van dit seizoen. Kersverse papa Kouya Mabea mocht aan de wedstrijd beginnen, Muhammed Gumuskaya kon dankzij de verlengingen bijna één uur meespelen als invaller en ook U21-speler Glenn Van Hout mocht nog tien minuten als rechtsbuiten op het veld staan. Zo kwamen er dit seizoen al 27 verschillende spelers in actie. Centrale verdediger Rubin Seigers is de enige daarvan die alle minuten heeft vol gemaakt. Ook Edi Jordanov zagen we terugkeren. Hij was een goede twee weken out met een blessure en hij kwam in het veld voor Mabea. Igor Vetokele viel dan weer in laatste instantie af, hij doet het deze week iets kalmer aan. Zo kan coach Jonas De Roeck beschikken over 22 spelers waar hij een selectie gaat van moeten maken.

Wist-je-dat?

  • Dit de dertiende editie wordt. Dat in de vorige edities wij 4x wonnen, 5x gelijkspeelden en 3x verloren.
  • De laatste keer dat wij tegen elkaar speelden bijna zes jaar geleden was en dat we toen verloren met 1-2.
  • Wij in onze 34 laatste thuiswedstrijden daarvan er 20 al winnend konden afsluiten en 10 keer gelijkspeelden.
  • Wij het vaakst scoren in het eerste en laatste kwartier van een wedstrijd.
  • Maxim De Cuyper in de top 3 staat van beste assistgever. Hij heeft momenteel viermaal de beslissende pass voor een doelpunt gegeven.

SV Zulte Waregem

Den Essevee is aan zijn achttiende seizoen in de hoogste afdeling bezig. In 2005/2006 kwamen zij erbij, nadat ze vier jaar eerder gefusioneerd waren met Zultse VV. In hun eerste jaar wonnen zij al onmiddellijk de Beker van België door in de finale Moeskroen te verslaan met een doelpunt in de toegevoegde tijd van Tim Matthys. Leuk detail hier is dat zij onze Kemphanen toen uitschakelden in de kwartfinales na verlengingen. In 2017 pakten zij hun tweede Beker, deze keer was Oostende het slachtoffer na strafschoppen. De aanvoerder in die tweede finale was Mbaye Leye. Het stond in de sterren geschreven dat de sympathieke Senegalees ooit coach moest worden van zijn Waregem. Liefst drie periodes heeft hij daar gevoetbald, namelijk tussen 2007-2009, 2012-2014 en tussen 2015-2017. Hij is ook de all-time-topschutter van de club (87 doelpunten).

Sinds dit seizoen staat hij aan het roer in de Elindus Arena. Hij moest ook bouwen aan een nieuwe ploeg, want maar liefst 17 spelers maakten in het tussenseizoen hun kastje leeg. De aanwinsten die erbij kwamen zijn relatief onbekende namen. Diegenen die al hadden gehoord van  Tsouka, Borja Lopez, Drambaev, Sangaré, Palumets, Tambedou, Dismas, Ndour, Offor, Braem en Dani Ramirez, moet ofwel een voetbalscout zijn of een kenner pur-sang. Een nieuwe naam klinkt wel bekend in de oren. Onze ex-kapitein, Nicolas Rommens die overkwam van RWDM, heeft ook in dit elftal zijn draai gevonden en is een vaste waarde. In de kern zitten ook drie ex-Rode Duivels: doelman Sammy Bossut, verdediger Timothy Derijck en spits Jelle Vossen. Momenteel bezetten zij dus de laatste plaats. Zij konden op de openingsspeeldag wel winnen van Seraing, maar in de overige acht wedstrijden werd er amper nog tweemaal gelijkspeeld.

Wist-je-dat?

  • Die 2 gelijke spelen, telkens werden gerealiseerd in het Jan Breydelstadion van Brugge, zowel tegen Club als Cercle werd het 1-1
  • De Gambiaan Alieu Fadera betrokken was in 5 van de 7 gemaakte doelpunten, hij scoorde zelf tweemaal en gaf ook drie assists
  • Kapitein Bossut in 2020 bijna 100 dagen out was met een schedelbreuk en dat hij sindsdien zijn wedstrijden keept met een hoofdbeschermer.
  • Diezelfde Bossut zijn teller momenteel uitkomt op 455 wedstrijden voor zijn club (als je weet dat ons eigen icoon Jefke Delen uitkwam op 391 wedstrijden…)
  • De laatste overwinning buitenshuis werd gerealiseerd op 26 december 2021, toen zij met 0-1 gingen op Standard. Sindsdien kwamen zij elfmaal in actie buitenshuis, werd er driemaal gelijkgespeeld en achtmaal verloren.

Alexandre Boucaut

De Waals-Brabander, FIFA-scheidsrechter sinds 2012, is een zeer ervaren scheidsrechter. Deze 41-jarige bankier mocht dit seizoen al een wedstrijd in de European Conference League fluiten (Bröndby tegen Pogon Szczecin) en in eigen land mocht hij  al vijf wedstrijden fluiten. Zijn totale balans komt uit op 370 geleide wedstrijden, waaronder 200 wedstrijden in de Jupiler Pro League. Exact 11 jaar geleden floot hij al eens een KVC Westerlo tegen Zulte Waregem. Ook die wedstrijd vond plaats op een zaterdagavond en het resultaat was  een gelijkspel (1-1). De laatste keer dat hij een wedstrijd in goede banen moest leiden in het Kuipje dateert dan weer van 25 januari 2017. Die avond verloren we van Anderlecht (2-4). Voor de rest valt de balans met hem in het Kuipje echt in ons voordeel, want van zijn 10 wedstrijden hier, wonnen we er 7 en speelden we éénmaal gelijk.

Tekst en statistieken: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA