Voorbeschouwing KVCW – Standard

KVC Westerlo

De start in de Ghelamco was schitterend. Doelpunt na 5 minuten van de herboren Igor Vetokele en wetende dat wij dan een goed voetballende ploeg hebben om die score vast te houden. Niet dus… onze Kemphanen kwamen totaal niet in hun spel. Onwestels zelfs, 3 goede passen na elkaar lukte geen enkele keer in die eerste helft. Verdienste van Gent natuurlijk, maar we hadden de indruk dat onze jonge spelersgroep teveel respect toonde voor hun tegenstander.

Op naar de tweede wedstrijd in het Kuipje. De tegenstander is opnieuw niet van de minste, al heeft topclub Standard het nooit gemakkelijk in de Kempen. Van de laatste 5 ontmoetingen op Kempische bodem konden zij maar éénmaal de winst mee naar huis nemen, en dit dateert dan nog van 12 jaar geleden.

Het verdict voor onze topschutter Erdon Daci was hard vorige week. Knie verdraait op training en seizoen voorbij, tel daar dan nog eens de onbeschikbaarheid  van Lyle Foster en de rode schorsing van Pietro Perdichizzi bij en zo moest onze coach al op speeldag 3 puzzelen aan zijn elftal. Een elftal waar hij ook Tuur Dierckx wat rust gunde, want die bleek op training wat minder fris te zitten. Zo verschenen Ravil Tagir, Mathias Fixelles en Igor Vetokele in het elftal dat niet in de traditionele 4-4-2 speelde, maar wel in een 3-5-2. Igor Vetokele is momenteel de vlot scorende spits in de Jupiler Pro League met zijn 2 doelpunten op 75 minuten speeltijd. Buiten Daci is iedereen terug beschikbaar voor deze wedstrijd.

Standard Luik

De Rouches hebben de laatste 3 jaar wat van hun pluimen verloren. Daarvoor behoorden zij tot de top 3 in België, met als uitschieters in het millennium de Landskampioenentitels in 2008 en 2009 en de Bekerwinsten in 2011 (tegen Westerlo), 2016 en 2018. Als je dus echter de punten samentelt vanaf 2020, moeten zij 7 clubs laten voorgaan.

Ook op gebied van coaches is het een komen en gaan. In de laatste 9 jaar is er slechts 1 coach geweest die langer dan 365 dagen op de Luikse bank heeft gezeten. Zijn naam? Michel Preud’homme. De enige die zijn contract netjes uitdeed in de periode van 2018 tot 2020. Dit seizoen staat de Noor Ronny Deila aan het roer. Laat dit nu net een coach zijn die bij zijn vorige clubs redelijk lang aanbleef. Zo coachte hij achtereenvolgens het Noorse Strömsgodset (206 wedstrijden), de Schote topclub Celtic Glasgow (118 wedstrijden), opnieuw naar Noorwegen voor Välerenga (107 wedstrijden) en tot juni 2022 kon je hem zien op de Amerikaanse velden bij New York City (90 wedstrijden). Zijn balans oogt fraai tot nu toe met 3x Landskampioen en 2x bekerwinst.

Op de openingsspeeldag speelden de Luikenaars in extremis gelijk tegen AA Gent (2-2), verloren zij daarna in Genk met (3-1) en de vorige speeldag boekten zij hun eerste overwinning tegen Cercle Brugge (2-0). Daarbij kwamen al 21 spelers in actie. Negen spelers begonnen telkens aan de start van die wedstrijden en enkel de 2 vleugelbacks Gilles Dewaele en Jacob Barrett Laursen waren er niet bij in de eerste wedstrijd van het seizoen, maar wel telkens in de twee andere wedstrijden.

In doel staat Arnaud Bodart, centraal spelen zij met Noë Dussenne (de nieuwe kapitein dit seizoen) en de Cyprioot Konstantinos Laifis, het middenveld wordt bevolkt door de A-internationals Gojko Cimirot (Bosnië) en Selim Amallah (Marokko) en de Belg Nicolas Raskin, vooraan vinden we de Noor Aron Dönnnum, de Roemeen Denis Dragus en de Belg Renaud Emond terug. Leuk detail aan de voorlinie is dat zij alle 3 al eens een keer gingen proeven van het gras bij een andere club, maar toch telkens terugkwamen naar het Maurice Dufrasnestadion.

De 5 gemaakte doelpunten werden gescoord door 3 personen: Selim Amallah nam er 3 voor zijn rekening en Dussenne en Dragus kwamen 1x tot scoren.

Scheidsrechter 

Jasper Vergoote is aangeduid om deze wedstrijd te fluiten. Deze 30-jarige scheidsrechter maakte 3 jaar geleden zijn debuut in de hoogste klasse. Sindsdien kwam hij tot 51 optredens in onze Jupiler Pro League. Leuke anekdote is wel dat dit zijn 100ste wedstrijd wordt als je alle competities samentelt. Enkel op de openingsspeeldag stond hij aan de zijkant, maar op speeldag 2 (Gent-STVV) en speeldag 3 (KV Mechelen-Union) moest hij zijn kunnen tonen. In totaal hebben wij hem al 8x als scheidsrechter gehad, waarvan 3 optredens in het Kuipje. Zijn laatste wedstrijd voor ons resulteerde in een mooie 2-1 overwinning in de Beker van België tegen Antwerp.

Balans KVC Westerlo:

 • 3 overwinningen
 • 1 gelijkspel
 • 4 nederlagen
 • 15 gele kaarten
 • Geen (geel)-rode kaarten
 • 0 strafschoppen

Balans Standard Luik:

 • 2 overwinningen
 • 1 gelijkspel
 • 1 nederlaag
 • 5 gele kaarten
 • Geen (geel)-rode kaarten
 • 0 strafschoppen

Tekst en statistieken: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA