Voorbeschouwing KVC Westerlo – RFC Seraing

Geschiedenis werd er afgelopen weekend geschreven. Kempische dan toch, want waarschijnlijk zal het wel niet in de geschiedenisboeken worden opgenomen. Winnen op Club: het was de eerste keer in 25 jaar. Tegen de Luikenaars van Seraing kan er opnieuw een voetnoot worden bijgeschreven, want vijfmaal winnen achter elkaar, dat is ook nog nooit gelukt.

KVC Westerlo

Winnen bij één van de beste clubs van Europa, het overkomt je raar of zelden. De strijdende Kemphanen is dit wel gelukt. Op karakter, op mentaliteit, met een beetje geluk en een outstanding doelman. De ingrediënten die er nodig zijn om een wedstrijd te winnen. Hoe je het ook bekijkt: de thuiswedstrijd tegen de Metallo’s zal van een ander kaliber zijn, zal zelfs moeilijker zijn. Bij de rubriek Seraing lees je wel waarom.

Coach De Roeck zal zijn mannen wel op scherp zetten. Dat zijn we van hem gewoon. Sinds zijn komst in het Kuipje krijgen we aanvallend en mooi voetbal te zien. De aanwinsten zijn een schot in de roos. Opnieuw stonden er acht nieuwe spelers t.o.v. de kampioeneploeg van 1B in het elftal. Drie spelers werden opgenomen in het elftal van de week: Sinan Bolat liet de voorbije twee wedstrijden zien waarom een sluitpost zo belangrijk is. Twee wedstrijden achter elkaar hield hij ook de nul. Rubin Seigers – één van de overblijvers van vorig seizoen – speelt wekelijks zijn wedstrijd en Lyle Foster heeft stappen gezet in zijn looplijnen en liet Rode Duivel Mechele alle hoeken van het veld zien en scoorde als kers op de taart de twee doelpunten.

Ravil Tagir lijkt de strijd met Pietro Perdichizzi voorlopig gewonnen te hebben om als linksvoetige verdediger mee het centrum te bemannen. De flanken Bryan Reynolds – op een gegeven moment liet Noa Lang hem zaterdag gewoon lopen, omdat hij het beu was – en Maxim De Cuyper spelen ook op volle toeren. Nicolas Madsen – hoe die steeds weer zijn lichaam op de juiste manier gebruikt toont een hoog potentieel in spelintelligentie – en Lucas Mineiro beheersen het centrum van het middenveld. Halil is een ettertje – in de goede zin van het woord – om tegen te spelen en Nacer Chadli – die de groep nog maar eens een kwaliteitsinjectie heeft gegeven – spelen op de flanken. En Nene is de spitsbroer van Lyle. Laat die twee dan ook nog eens naast het veld goed overeenkomen en dan weet je dat het goed zit. Als deze jongens moe zijn dan kunnen hun taken nog steeds worden overgenomen door de frisse bankzitters die het elftal wekelijks ondersteunen en pushen tot een hoger niveau.

RFC Seraing

Vorige week behaalden ze na 5 thuiswedstrijden nog maar hun eerste punt, straffer zelfs: scoorden zij nog maar hun eerste doelpunt op eigen veld, maar… punten behalen en scoren doen ze liever buitenshuis. Winnen in Eupen (1-3), KV Mechelen (2-3) en Standard (0-2). Van die twee eersten verloren wij zelfs.

Coach is  José Jeunechamps. Voor ons geen onbekende, daar hij vorig seizoen toch een mooie reeks neerzette bij Moeskroen, maar wel telkens verloor tegen ons. Over enkele belangrijke pionnen zal hij vrijdagavond niet kunnen beschikken. Doelman Dietsch kwetste zich op training en zal enkele weken out zijn, Gérald Kilota – vorig seizoen aanvoerder – is al een gans seizoen out, nieuwe aanvoerder en ex-Rode Duivel Christophe Lepoint sukkelt ook met knieperikelen.

De vraag is of Abdoulaye Sylla mag meedoen. Aanvoerder nummer drie in de rij. Hij kreeg vorige week een rechtstreekse rode kaart, kreeg effectief twee speeldagen schorsing, maar kon eventueel in beroep gaan. Afwachten maar… Topschutter van het elftal is Marius, zijn roepnaam, want zijn achternaam is iets moeilijker om uit te spreken, nl. Mouandilmadji. Deze boomlange spits (1m90) is een international van Tsjaad en scoorde dit seizoen al vijfmaal in elf wedstrijden, waaronder tweemaal vanop de elfmeter.

Als we de spelerskernlijst bekijken – met zestien aanwinsten – vallen er nog twee namen op. In de eerste plaats is dit Daniel Opare, als we zijn CV openen, dan staan daar mooie clubs op: opleiding bij Real Madrid, Standard, FC Porto, Besiktas, FC Augsburg, RC Lens, Antwerp en Zulte Waregem. De inmiddels 31-jarige Ghanees speelt het liefst op de rechtsachter, maar wordt door zijn coach ook centraal in de verdediging uitgespeeld. Een andere naam is die van Sérgio Conceiçâo. Niet de manager/coach van FC Porto maar wel zijn zoon. Sérgio heeft nog twee voetballende broers, Rodrigo (FC Porto) en Francisco (Ajax).

Nicolas Laforge

Dit wordt zijn achtste wedstrijd dit seizoen. Voor zowel Westerlo als Seraing wordt dit de eerste confrontatie, dit seizoen dan toch. Zijn laatste optreden in het Kuipje dateert van 2017. Op die zaterdagvond in februari verloren we toen met 0-4 van Oostende. Andere ontmoetingen waren positiever: 5-0 tegen Cercle Brugge (2013), 4-3 tegen Lokeren (2015) en 1-1 tegen Antwerp (2015). Laforge is ook UEFA en FIFA-scheidsrechtern zo heeft hij reeds acht Europese wedstrijden mogen fluiten.

Tekst en statistieken: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA