Voorbeschouwing KVCW – KAS Eupen

Vorige week kregen we spektakel te bewonderen van de bovenste plank. Een regionale derby gekruid met 9 doelpunten, de neutrale supporter kon daar van likkebaarden. Voor onze Kemphanen was het resultaat teleurstellend, maar kop op en kijken naar de volgende wedstrijd in het Kuipje tegen Eupen.

KVC Westerlo

Onder toeziend oog van bondscoach Roberto Martinez speelden onze Kemphanen vorige week een memorabele wedstrijd. De score veranderde constant in het voor-en nadeel om uiteindelijk over te hellen naar de Mechelse kant. Zo hebben wij momenteel de tweede beste aanval (11 doelpunten – enkel Genk doet beter), maar slikten wij aan de andere kant op twee na (enkel Standard en Eupen kregen meer doelpunten tegen (12) de meeste doelpunten. Het zit zelfs zo dat drie van onze aanvallers aan gemiddelde van meer dan één doelpunt per 90 minuten zitten van de algemene rangschikking van de doelpuntenmakers. Echte killers dus, zoals een collega van één van de grootste kranten mij wist te vertellen. Lyle Foster staat op één (1,58 doelpunt per 90), Dorgeles Nene (1,29) staat op twee en Igor Vetokele staat op vier (1,16).

Deze week mochten we ook een nieuwe speler verwelkomen. De 21-jarige Muhammed Gumuskaya (geen puntjes op de U vraagt hij…) liet bij zijn fysieke testen mooie waarden optekenen. Hij kwam definitief over van de Turkse topclub Fenerbahce, waarmee hij tot 22 optredens kwam, 1 doelpunt scoorde (Europees tegen Helsinki) en 1 assist weggaf. In het merendeel van deze wedstrijden stond hij geposteerd als aanvallende flankspeler. Zo beschikt onze coach Jonas De Roeck over 26 spelers, waarvan er 25 fit zijn. Enkel Erdon Daci blijft langdurig aan de kant.

KAS Eupen

De Panda’s zijn in handen van de overheid van Qatar en hun Aspire Zone Foundation. Wist je trouwens dat ook de Franse topclub PSG in deze portefeuille zit? Zo werd recent Nathan Bitumazala nog binnengehaald. Deze jonge Fransman kende in september 2021 een hoogtepunt, toen hij debuteerde in de Ligue 1. Hij mocht toen 10 minuten invallen voor de Franse international Presnel Kimpembe. Sindsdien mocht hij nog enkele keren op de bank plaatsnemen, maar bleven zijn speelminuten voor het A-team beperkt tot die 10 minuten.

Bernd Storck werd in juli aangesteld als de nieuwe coach. Met Eupen is deze Duitse coach al aan zijn vierde Belgische club bezig, na eerdere passages bij Moeskroen, Cercle Brugge en KRC Genk. Momenteel staan zij op de laatste plaats, maar hun programma in die eerste vijf wedstrijden was niet zo simpel. Zo moesten zij al tegen Club Brugge (2-1 winst), KRC Genk (4-2 verlies) en Antwerp (0-1 verlies) spelen, toch drie ploegen uit de G6De andere twee ontmoetingen tegen Charleroi (3-1) en Seraing (1-3) werden ook verloren.

Zeven spelers kwamen in die wedstrijden steeds aan de aftrap: de verdedigers Van Genechten, Kral en Lambert, de middenvelders Nuhi en Christie-Davies en de aanvallers Prevljak en Charles-Cook. Ook kapitein Stef Peeters en Gary Magnée verschenen elke wedstrijd aan de aftrap, maar zij moesten al eens één wedstrijd aan de kant blijven wegens een schorsing. Voor de laatste positie wordt er gekozen voor de middenvelder Jérôme Déom of de Australische linksachter en international Jason Davidson.

In doel heeft de coach recent al een wijziging doorgebracht door de Ghanese international Abdul Nurudeen naar de bank te verwijzen en de Duitse doelman Lennart Moser erin te brengen. Die laatste kent de coach nog van zijn passage bij Cercle Brugge en wie van statistieken houdt: de doelman heeft een reddingpercentage van méér dan 70%!

Lawrence Visser

Op 16-jarige leeftijd besloot deze scheidsrechter om in het vak te stappen. En met succes: want 9 jaar later mocht debuteren in de hoogste afdeling met een Oostende tegen Mechelen op het programma. Dat hij één van onze topscheidsrechters is, bewijst het feit dat hij al vijf beslissende wedstrijden/finales in onze competitie heeft mogen fluiten. Zijn teller staat tot op de dag van vandaag op 253 wedstrijden waarin hij gemiddeld vier gele kartons bovenhaalt. Ook opmerkelijk dat daar ook 86 uitsluitingen bij zitten (dubbel geel en rechtstreeks rood) en 78 gefloten strafschoppen.

Voor Eupen kwam hij al 18x in actie: 4x winst, 4x gelijkspel en 10 nederlagen en voor onze Kemphanen was dit al 8x het geval (4x winst, 2x gelijkspel en 2 nederlagen). De laatste keer dat hij in het Kuipje te gast was, was in oktober 2016 toen we wonnen van Waasland-Beveren.

Tekst en statistieken: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA