Voorbeschouwing KVCW – Anderlecht

Verliezen tegen de leider – zoals vorige week – die op de gepaste momenten het verschil maakten, is geen schande. Spijtig natuurlijk voor onze Kemphanen dat we zonder punten de bus opstapten. Nu zondag komt er een andere ploeg van de G6 naar het Kuipje. Het prestigieuze Anderlecht doet heel wat gemoederen loskomen, met als resultaat dat het Kuipje nog eens is uitverkocht.

KVC Westerlo

Op deadline-day mochten wij nog twee nieuwkomers verwelkomen. Onze club deed mooie inspanningen om Rode Duivel Nacer Chadli naar de Kempen te lokken. Zondag kan hij ineens zijn debuut maken tegen de enige Belgische ploeg waar hij ooit nog profvoetbal heeft voor gespeeld, want al vanaf zijn jeugdjaren is hij uitgezworven naar het buitenland. Eerst bij de bescheiden Nederlandse clubs zoals MVV, AGOVV om dan een transfer te maken naar FC Twente. Wat daarna volgt is redelijk indrukwekkend: Tottenham, West Bromwich, Monaco, Anderlecht en sinds september 2020 zat hij bij Basaksehir. Ondertussen werd hij 83x opgeroepen voor onze Rode Duivels, en iedereen herinnert zich nog wel zijn legendarische goal tegen Japan in 2018, toen hij als invaller in minuut 94 het doelpunt scoorde waardoor het Aziatisch team werd uitgeschakeld in de zestiende finales van het toenmalige WK.

Wist-je-dat

  • Nacer in 2010 door de toenmalige bondscoach van Marokko, Eric Gerets, werd opgeroepen om een (vriendschappelijke) wedstrijd te spelen tegen Noord-Ierland en dat Georges Leekens dit in naam van de KBVB drie maanden later ook deed zodat hij voor de eerste keer Rode Duivel werd in een wedstrijd tegen Finland.
  • De tweede nieuweling in geelblauwe kleuren is de Braziliaan Lucas da Silva Izidoro, roepnaam Lucas Mineiro. Deze 26-jarige verdedigende middenvelder wordt voor één jaar geleend van de Portugese topclub Sporting Braga. Daar kwam hij tot 33 optredens, verdeeld over 8 basisplaatsen en 25 invalbeurten.
  • Lucas vorig seizoen negen wedstrijden in de Europa League heeft gespeeld, waaronder de kwartfinale tegen de latere finalist Rangers FC.
  • Deze week gingen Jan Bernat en Lukas Van Eenoo ook onder het mes en zijn zij samen met Erdon Daci de enige spelers die niet geselecteerd kunnen worden.
  • Bart Goor, één van onze T’s, maar liefst 310 keer het shirt van Anderlecht heeft aangetrokken, daarbij 50 doelpunten scoorde en 30 assists gaf. Leuk detail hier ook is dat hij Het Kuipje kent als een hel voor de paarswitte club. In zes onderlinge wedstrijden op Kempische bodem waren dit de resultaten: (2-2) (6-0) (5-0) (2-2) (2-1) (3-4). M.a.w. Bart kon maar éénmaal winnen.
  • Iedereen weet natuurlijk dat ook onze coach Jonas De Roeck bij Anderlecht op de loonlijst heeft gestaan. Zo was hij coach van de U21 (2018-2019), assistent-coach (96 wedstrijden onder 5 verschillende coaches, met name Kompany, Vercauteren, Rutten, Belhocine en Davies) en op 4 oktober 2019 was hij éénmalig – als caretaker manager – T1 in een wedstrijd op Charleroi (1-2 winst).

RSC Anderlecht

Zondag staat de 24ste editie van een Westerlo tegen Anderlecht op het programma. Deze confrontatie wordt nog altijd geassocieerd met de beginjaren van onze club in de Eerste Klasse. In 1998 werd Anderlecht met een droge 6-0 naar huis gestuurd, in 2000 stond de champagne al koud bij hen, maar na de wedstrijd mochten ze de flessen terug mee naar huis nemen, want toen werd het 5-0. Nadien konden onze Kemphanen nog driemaal winnen en vijfmaal gelijkspelen in negentien wedstrijden.

Ook bij Anderlecht mochten ze recent een Rode Duivel voorstellen. Recordinternational Jan Vertonghen kwam de verdediging versterken die op papier al mooi oogde. Want ook Zeno Debast en Hannes Delcroix maken deel uit van de kern van onze nationale ploeg. De aanwinst in deze transferperiode was natuurlijk de Portugees Fabio Silva. Op transfermarkt is hij maar liefst 15 miljoen waard – als je dan weet dat ons startend elftal op Antwerp samen 11,4 miljoen waard was… Fabio liet al mooie dingen zien en ook zijn statistieken (12 wedstrijden – 7 doelpunten – 2 assists) zijn allesbehalve slecht te noemen.

Donderdag speelde Anderlecht in het Lotto Park zijn eerste wedstrijd in de Conference League tegen Silkeborg (1-0). Coach Felice Mazzu koos toen voor het volgend elftal: kapitein Van Crombrugge in doel, achteraan in een drie-mans-defensie Debast, Vertonghen en Hoedt, op de flanken stonden Murillo en Amuzu, centraal in het middenveld Ashimeri, Diawara en Ait El Hadj en als diepste spelers koos hij voor Refaelov en de al eerder genoemde Fabio Silva.

In de competitie wil het voorlopig nog niet echt vlotten en staan zij op een achtste plaats. Zij wonnen van Oostende (2-0), Seraing (3-1) en Sint-Truiden (0-3), verloren van Cercle Brugge (1-0), Gent (0-1) en Union (2-1) en vorige week speelden ze tenslotte nog gelijk tegen OHL.

Wist-je-dat

  • Anderlecht momenteel zijn meeste doelpunten scoort in het laatste kwartier van de eerste helft (27,3%) en dat zij in het algemeen meer scoren voor de rust (54,6%) dan na de rust.

Wim Smet

Antwerpenaar Wim Smet komt voor de zevende keer naar het Kuipje afgezakt. In thuiswedstrijden hebben wij meer geluk met hem, dan in uitwedstrijden. Zo wonnen wij in het Kuipje van Lokeren (2-0), Cercle Brugge (1-0), Beerschot (2-0) en Deinze (3-0), speelden wij éénmaal gelijk tegen Kortrijk (1-1) en verloren wij onze enige wedstrijd tegen OHL (2-3). Die laatste vond plaats vorig jaar en betrof een wedstrijd voor de Beker van België. De laatste keer dat Smet een wedstrijd van Anderlecht op verplaatsing floot was ook vorig seizoen, toen de Brusselse club met maar liefst 0-7 ging winnen op het Kiel.

Wist-je-dat: Hij zijn eerste voetbalstappen zette bij Tubantia Borgerhout waar hij door zijn toenmalige coach werd uitgespeeld als links midden. Dat hij daar vooral opviel door zijn grote gestalte en goede linker.

Tekst en statistieken: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA