Voorbeschouwing KVC Westerlo – Waasland Beveren

Zondag staat de regelrechte topper op het programma tussen de nummers 1 en 2 van de 1B Pro League. Op de schitterende groene grasmat van het Kuipje gaan zowel onze Kemphanen als de Leeuwen van Beveren op zoek naar eerherstel, na hun verloren wedstrijd van vorig weekend. De ingrediënten – gratis tickets en gratis vaten bier – om er naast het veld een groots en gezellig feest van te maken, zijn er al. Hopelijk lukt dit de 22 veldspelers ook en krijgen we een mooie wedstrijd te zien.

 

Team Waasland Beveren

Net zoals elke degradant uit 1A, hebben ook de Waaslanders al ondervonden dat het voetbal in 1B helemaal anders is dan in de hogere reeks. Elke week moet je voluit aan de bak en het zijn in het algemeen de kleine details die het verschil maken tussen winst of verlies. In het eigen Freethielstadion wil het voorlopig maar niet echt lukken voor de geelblauwen. Daareentegen pakken ze buitenshuis wel de punten. Een gemiddelde van 2 punten per wedstrijd (3x winst, 1x gelijk en 1x verlies). Met dan nog eens 11 gemaakte doelpunten en 5 tegendoelpunten zijn dit mooie statistieken om voor te leggen.

Aanvoerder van het elftal is doelman Nordin Jackers. Tijdens zijn periode bij KRC Genk was hij de vaste doelman van onze Nationale Beloftenploeg. In 2019 verhuisde hij naar Beveren en sindsdien is hij de vaste nummer 1 van dit elftal. De laatste 3 wedstrijden opteerde coach Marc Schneider voor een driemansdefensie. Dries Wuytens speelde vorig jaar daar al, maar de 2 anderen zijn nieuwkomers. De Bosniër Nihad Mujakic – met een verleden bij Kortrijk – en de Zwitser Chris Kablan. Deze laatste stond in het begin van het seizoen op de linkerflank, maar na de komst van ex-Rode Duivel Derrick Tshimanga, verhuisde hij naar het hart van de verdediging. Ook Brendan Schoonbaert klopt aan de deur om bij dit trio te horen. Ook de andere flankspeler, de Deen Jacob Buus Jacobsen, moest de laatste weken zijn plaats afstaan. Jenthe Mertens noemt hier zijn vervanger. Jenthe is trouwens de zoon van ex-doelman Mathieu Mertens, die in het seizoen 98/99 nog tweede doelman was bij Germinal Ekeren in Eerste Klasse.

Op het middenveld strijden een zestal spelers voor 3 plaatsen. De Zwitser Leonardo Bertone, de Fransman Kevin Hoggas en de Belg Louis Verstraete hebben momenteel de meeste speelminuten in dit compartiment. Bij welke club die eerste ook speelt, hij is altijd vaste waarde. Zowel bij Young Boys Bern – waar hij nog samen speelde met Léo Seydoux -, FC Thun en het Amerikaanse FC Cincinnati stond hij steeds als basisspeler op het wedstrijdblad. Kevin Hoggas was de man die de slechtst getrapte strafschop ooit heeft genomen. Remember onze vorige ontmoeting tegen elkaar toen hij enkele minuten voor tijd de aansluitingstreffer kon maken via de elfmeterstip, maar de bal huizenhoog in de tribune schoot. Louis Verstraete verhuisde op de laatste dag van de zomermercato naar het Waasland. Dit reeds voor de derde keer! In 2017 werd hij voor de eerste keer uitgeleend door AA Gent, daarna tweemaal door Antwerp (2020 en 2021). Wie zijn dan die andere 3 die strijden om een plaats in de middenstrook? Aristote Nkaka, vorig week geblesseerd van het veld moeten gaan, Tom Reyners en Jur Schryvers. Die laatste was de voorbije 3 seizoenen een vaste waarde, dit seizoen moet hij meestal tevreden zijn met een invalbeurt.

De meest vooruitgeschoven spelers zijn Edmundsson en Maderner. Beide zijn ze deze zomer aangetrokken. De zoon van Edmund is een A-international van Faröer en de Deen Maderner is de topschutter van de reeks met zijn 6 doelpunten. Ook de Amerikaan Joseph “Joe” Efford speelt regelmatig mee. In zijn Griekse periode bij GS Ergotelis was hij een ware doelpuntenmachine met 32 doelpunten uit 82 wedstrijden, hier in België staat zijn aantal op 3 doelpunten na 39 wedstrijden. Al lijkt hij meer de man van de assists.

Vorige opstelling: Waasland Beveren – KSK Lierse Kempenzonen (1-3) Jackers, Mujakic, Wuytens, Kablan (90’ Schoonbaert), Mertens, Nkaka (66’ Hoggas), Verstraete, Tshimanga, Reyners (90’ Montes), Edmundsson (75’ Efford), Maderner.

⚽️ Verstraete

Team KVC Westerlo

Vorig weekend was het zover. De eerste nederlaag in deze reguliere competitie. Het had niet gemoeten, maar een gebrek aan efficiëntie en een afgekeurd doelpunt van Daci zorgden voor deze nederlaag. Om dan nog maar te zwijgen van de 2 tegendoelpunten. Beide waren afgeweken ballen die ineens in de juiste voet of doel terecht kwamen. Wat zeiden we nu ook alweer van de details die wedstrijden in 1B beslissen? De belangrijkste woorden vielen in de kleedkamer na de wedstrijd in Deinze. Coach Jonas De Roeck benadrukte nogmaals de mentaliteit en de spirit van deze groep: “ We win together and we lose together”. De bouwstenen van dit huidig team!

Het ergste waren de blessures van Van den Keybus en Perdichizzi. Benieuwd of zij speelklaar geraken voor deze topper. Ook Rubin Seigers moest vorig weekend de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan wegens ziekte. Ander nieuws van de ziekenboeg is dat in de beloftenwedstrijd tegen Beerschot ,op Allerheiligen,  Igor Vetokele zijn rentree mocht maken.

David Jensen, Pietro Perdichizzi en Lukas Van Eenoo hebben alle drie al elke minuut van dit seizoen op het veld gestaan. Fernand Gouré is dan weer de speler die de meeste invalbeurten heeft: liefst achtmaal kwam hij in het veld. Kyan Vaesen (elke wedstrijd) en Jan Bernat (9/10) zijn de 2 spelers die het vaakst plaats moeten ruimen voor een verse kracht. Edi Jordanov moet als enige uikijken voor een vijfde gele kaart en dito schorsing.

Onze Top 5 van meest bepalende spelers zijn: Tuur Dierckx (3 doelpunten en 3 assists), Jan Bernat (3 en 2), Maxim De Cuyper (2 en 3), Kyan Vaesen en Lukas Van Eenoo (2 en 2). De Macedoniër Erdon Daci is dan weer de man die het vlotst scoort. Hij vond de weg al driemaal naar het doel bij 4 basisplekken.

Liefst zestienmaal keken we al in elkaars ogen in het Kuipje. De balans valt in het voordeel van de Kemphanen. Elfmaal gingen we als winnaar van het veld en driemaal speelden we gelijk.

Laatste 5 ontmoetingen in het Kuipje

01/10/2016     KVCW – WBE             1-0      ⚽️Maxime Annys

13/03/2016    KVCW – WBE              1-0      ⚽️ Jens Cools

05/12/2014    KVCW – WBE              1-2      ⚽️Kevin Koffi

27/01/2007    KVCW – BEV               2-0      ⚽️Patrick Ogunsoto (2x)

01/10/2005    KVCW – BEV               4-1      ⚽️Peter Utaka (2x), Chris Janssens en Jaja Coelho

Scheidsrechter

De 25-jarige scheidsrechter Brent Staessens, met aansluiting bij VK Tielrode, zal de wedstrijd gaan leiden. Het is de eerste keer dat wij hem mogen verwelkomen in het Kuipje. Het zal zijn vijfde wedstrijd dit seizoen in de 1B Pro League zijn, waarvan wij er al 3 van in beslag nemen. Hij was namelijk ook onze wedstrijdleider op speeldag 1 (in Virton 0-2 winst) en speeldag 4 (in Waasland Beveren 0-2 winst). Ook voor onze Oostvlaamse tegenstander is het reeds de derde keer dat ze hem dit seizoen gaan tegenkomen. Op speeldag 8 leidde hij toen de derby in Deinze (scoreloos gelijkspel).

Statistieken en tekst: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA