Voorbeschouwing KVC Westerlo – RE Virton

Voorbeschouwing KVCW-REV

Raast de Westelse trein verder door, of gaat revelatie Virton met punten lopen in het Kuipje. Hieronder vind je al enkele interessante weetjes over deze wedstrijd.

Team Virton

De enige club, uit de provincie Luxemburg in het professioneel voetbal, mag gerust de revelatie van het huidige seizoen genoemd worden.Iedereen ging ervan uit dat zij een heel moeilijk jaar gingen meemaken, maar kijk ze staan toch maar mooi op de zesde plaats. Elke week worden ze ook sterker, geraken ze ook beter op elkaar ingespeeld. Op verplaatsing wil het momenteel nog niet echt lukken (2 op 12), bij de vorige uitwedstrijd tegen Waasland Beveren waren ze er echt heel dichtbij. 0-3 voorstaan na 20 minuten, maar toch de boot ingaan in de laatste 10 minuten.

Het team kende een hele metamorfose. Vorig seizoen geen licentie ontvangen en alle spelers die andere oorden opzochten. Bij de zoektocht naar nieuwe krachten kwam men vooral uit bij Italiaanse (lagere) clubs. Liefst 5 aanwinsten speelden vorig jaar nog in de laars. Drie van hen stonden vorig week ook in de basis: rechtsachter Ghazoini (Ascoli), centrale verdediger Rizzo (Genoa) en defensieve middenvelder Kryeziu (Torino). Ook in ons eigen land werden er een paar spelers bereid gevonden om naar de Gaumstreek te gaan.

Cultfiguur en doelman Anthony Sadin (RWDM), flankverdedigers Vinck (zonder club) en Hamzaoui (Union), aanvallende middenvelders Allach en Aabbou (beide Lierse Kempenzonen) en aanvaller Din Sula (Waasland Beveren) trokken zo naar het zuidelijkst gelegen stadje van België.

Een van de laatste aanwinsten was Thomas Touré. Deze Ivoriaanse linksbuiten stond vorige week voor de eerste keer in de basis en liet direct zijn kwaliteiten zien. Tussen 2014 en 2018 stond hij onder contract bij Girondins Bordeaux en toen zat hij zelfs in de kern van Les Elephants, de nationale ploeg van zijn land.

De dirigent van dit elftal is voormalig Rode Duivel Christophe Grégoire. Als profspeler heeft hij zijn wedstrijden gespeeld voor Moeskroen (134), AA Gent (90), Charleroi (23), Anderlecht (7) en het Nederlandse Willem II (47). In 2014 hing hij zijn schoenen aan de haak om coach te worden van zijn toenmalig team: RFCB Sprimont. Nadien trainde hij ook nog gedurende de periode van drie jaar het Luikse RFC Seraing. Sinds juli van dit jaar is hij de coach van Virton, waar hij gemiddeld 0,86 punten per match mee behaald.

Opstelling vorige speeldag thuis tegen Lierse:

Sadin, Ghazoini(67’ Hamzaoui), Rizzo, Doue, Droehnlé, Touré, Guillaume(73’Sula), Kryeziu(53’ Karamoko), Touré, Anne, Aabbou.

⚽ 18’ Anne (1-0)

⚽ 27’ Anne (2-0)

Team Westerlo

De opdoffer vorige week was het langdurig uitvallen van Tuur Dierckx.  Voor de huidige assistkoning van de 1B Pro League zit het seizoen er waarschijnlijk op. De druilige vrijdagtraining werd hem toen fataal. Coach De Roeck besliste toen ook onmiddellijk om de rest van de oefensessie niet verder af te werken. Enkele van onze jongens waren ook helemaal aangedaan door deze zware blessure. Tuur wou er kost wat kost bij zijn tijdens de verplaatsing naar ons zwart beest RWDM, waar hij de wedstrijd volgde in de tribune naast onze vice-voorzitter Hasan Cetinkaya. Na de (weeral) volwassen gespeelde wedstrijd en dito overwinning stond onze nummer 55 mee op het veld om te vieren met de rest van de groep. Geeft opnieuw de uitstekende mentaliteit aan die dit seizoen bij onze Kemphanen heerst.

Mabea kwam opnieuw in het elftal en zo schoof Maxim De Cuyper terug een rijtje door, waardoor Jan Bernat naar de rechterflank verhuisde. MDC was héél beslissend vorige week. Met een doelpunt -zelfs bijna een tweede- en een assist mocht hij gerust man van de match genoemd worden.

Op verplaatsing blijven we foutloos, in het Kuipje moesten we tevreden  zijn met 2 overwinningen en 2 gelijke spelen.

Laatste 5 onderlinge ontmoetingen

01/09/2019: REV – KVCW 1-0

05/10/2019: KCVW – REV 0-1

30/11/2019: REV – KVCW 1-1       Abrahams (0-1)

22/02/2020: KVCW – REV 2-1       Brüls (1-0), Gboho (2-1)

15/08/2021: REV – KVCW 0-2       Van Eenoo (0-1), Bernat (0-2)

Scheidsrechter

De jonge Simon Bourdeaud’hui (25 jaar) zal deze wedstrijd fluiten. Dit seizoen maakte hij zijn debuut in het professioneel voetbal toen hij op de tweede speeldag de Oost-Vlaamse derby tussen Waasland Beveren en Deinze mocht leiden.

Onze tegenstrever heeft hem reeds gehad in die verloren wedstrijd in Beveren, wij gaan hem voor de eerste keer in de ogen kijken.

Wist-je-datjes

  • Edi Jordanov de enige speler op het terrein gaat zijn met connecties tussen beide elftallen? Edi speelde in het seizoen 19/20 namelijk 25 wedstrijden voor Virton, waarin hij tweemaal wist te scoren en vijf assists gaf.
  • Dat diezelfde Jordanov moet oppassen voor zijn vijfde gele kaart en dito speeldag schorsing.
  • Hij wel niet de enige speler is die moet uitkijken voor dat gele kartonnetje? Dat ook centrale verdediger Doue van Virton hetzelfde aantal kaarten al heeft verzameld.
  • Erdon Daci tweemaal aan de aftrap verscheen en ook tweemaal wist te scoren in deze wedstrijden.
  • Onze Macedonische spits nu ook de hoogste marktwaarde heeft (700 duizend) van ons elftal, na het wegvallen van Tuur Dierckx.
  • Virton het hoogst aantal niet-Belgen (78,6%) in hun kern hebben.
  • En dat zij de op 1 na jongste kern (gemiddeld 23 jaar) van de reeks hebben. Lommel heeft een gemiddelde van 22,5 jaar.
  • Onze Kemphanen tot nu toe nog niet wisten te scoren in de eerste helft tijdens een wedstrijd in het Kuipje.
  • Dat Virton vooral in de eerste helft zijn doelpunten scoort (66,7%) en dan meestal nog tussen minuut 15 en 30.
  • Coach Grégoire zowel ploegmaat is geweest van De Roeck (5 wedstrijden samen gespeeld), Messoudi (14 wedstrijden) en Bart Goor (1 wedstrijd). Met Jonas speelde hij samen in België U21 en AA Gent, met Mo was hij samen bij Willem II Tilburg en met Bart Goor bij Anderlecht.

Statistieken en tekst: Peter Boons

 

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA