Voorbeschouwing KVC Westerlo – RE Virton

Voor de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar krijgen we rode lantaarn Virton op bezoek. Zij gingen vorige week, na het gelijkspel tegen Lierse, in onderling overleg uit elkaar met coach Christophe Grégoire. Bij het publiceren van dit artikel was er nog steeds geen nieuwe T1 aangesteld. Onze Kemphanen gaan op zoek naar hun vijfde thuisoverwinning dit seizoen.

Team RE VIRTON

De bekendste naam van Virton staat niet op, maar naast het veld. De secretaris-generaal luistert namelijk naar de naam van Oguchi Onyewu. Deze Nigeriaanse Amerikaan is vooral bekend in de oren van Standard-supporters. In 2008 en 2009 hielp hij hen mee om 2 landstitels te veroveren. In 2018 stopte de centrale verdediger – met 67 interlands voor Team USA – met voetballen en ging hij zich toeleggen aan zijn toekomst na het profvoetbal. Zo werd hij eind augustus aangesteld bij de Luxemburgse club en ging hij buiten de jeugdopleiding, ook de administratie van de club op zich nemen.

Op het veld vinden we vooral een mix van jonge talenten van buitenlandse clubs terug. Wie kende er voor het seizoen namelijk Ghazoini, Rizzo, Droehnle, Doué, Guillaume, Kryeziu en Anne? Dit zevental vormt mee de basis van dit elftal, aangevuld met iets bekendere namen zoals Sadin, Allach, Aabbou en Sula. Twee van die elf namen zullen zondag zeker niet op het wedstrijdblad staan. Verdediger Droehnle is met een zware blessure out tot het einde van het seizoen en aanvallende middenvelder Allach is geel geschorst. Doelman Sadin is een betrouwbare sluitpost en aanvoerder van het elftal. Opmerkelijk is dat hij speelt met rugnummer 8. Achteraan vinden we centraal een drietal terug: de Marokkaanse Italiaan Ghazoini, de Italiaanse Braziliaan Rizzo en de Franse Ivoriaan Doué. Dubbele nationaliteiten vinden we eigenlijk in gans het elftal terug. Want ook het trio middenvelders Kryeziu (Kosovo-Slovenië), Masangu (België-DR Congo) en de geschorste Allach (Marokko-België) hebben 2 paspoorten. Topschutter van het elftal is Souleymane Anne. De international van Mauritanië werd in de zomer van 2020 door het Portugese CD Tondela weggeplukt uit het B-elftal van EA Guingamp. Zes doelpunten staan er op zijn conto, na elf gespeelde wedstrijden.

Doelpuntenmakers

6: Souleymane Anne

3: Ayyoub Allach

2: Din Sula

1: Marc-Olivier Doué, Valentin Guillaume en Jamal Aabbou

KVC Westerlo

Professionalisme, een term dat sinds vorige week nog duidelijker werd. Toen scheidsrechter Brent Staessens besliste om de wedstrijd niet te laten doorgaan in Molenbeek door de plotse sneeuwval, ging onze coach onmiddellijk op zoek naar een alternatieve oplossing. In plaats van opnieuw de bus op te stappen en richting het Kuipje te rijden, maakten we een stop in Neerpede om daar te gaan trainen. Dankzij de goede connecties van onze coach konden we daar terecht en kregen onze Kemphanen nog een pittige training te verwerken.

In de kern van 29 spelers, staan er momenteel 6 spelers aan de kant. Van Hout, Jordanov, Seydoux, N’Diaye, Dierckx en Gouré revalideren of trainen apart, om binnenkort weer te kunnen aansluiten bij de groep. Toch nog even vermelden dat langdurige gekwetste Tuur Dierckx hoopt om tijdens de laatste competitiewedstrijd tegen RWDM (weekend van 15 april) nog wat speelminuten mee te pakken. Enkele spelers staan op scherp. Zowel Mabea, De Cuyper en Van den Keybus staan op 4 gele kaarten. Bij het volgende karton van dezelfde kleur, missen zij de volgende wedstrijd die gespeeld zal worden in het weekend van 21 januari, thuis tegen Deinze.

Doelpuntenmakers

8: Erdon Daci

5: Jan Bernat

3: Lyle Foster en Tuur Dierckx

2: Maxim De Cuyper, Kyan Vaesen en Lukas Van Eenoo

1: Edi Jordanov, Fernand Gouré, Léo Seydoux en Thomas Van den Keybus

Onderlinge resultaten

Zondag zal het de negende keer zijn dat we op zoek gaan naar punten tegen Virton. De eerste keer dat we tegen elkaar uitkwamen was in het seizoen 2013/2014, het jaar waarin we kampioen werden. In Virton wonnen we toen met 0-1, doelpunt van Jens Cools. In de thuiswedstrijd stuurden we Les Verts de Gaume naar huis met een droge 5-0. Na 12 min was deze wedstrijd toen al gespeeld, na doelpunten van Annys, Sherjill MacDonald en Lecomte. Later in de wedstrijd scoorde Sherjill zijn tweede van de dag en ook Jens Cools pikte nog een doelpuntje mee.

Zes jaar later stonden de volgende wedstrijden op het programma. Zowel in het Kuipje als in het Stade Yvan Georges werd er toen verloren met 1-0, om dan later in het seizoen nogmaals tweemaal tegen elkaar te spelen. Eerst 1-1 in Virton, waar Koen Van Langendonck na 8 minuten spelen werd uitgesloten toen hij een doorgebroken speler foutief afstopte en dan een 2-1 overwinning in het Kuipje op de voorlaatste speeldag met het apotheose-doelpunt van Ambroise Gboho in minuut 86. Zo bleven we toen in de running om de finaleplaats te halen, maar iedereen weet wat er op de laatste speeldag toen gebeurde.

Dit seizoen hebben we reeds 2 positieve resultaten behaald. Zowel op speeldag 1 (in Virton) , als op speeldag 9 (in het Kuipje) wonnen we met 2-0.

Scheidsrechter

Quentin Pirard komt voor de vierde keer op bezoek in het Kuipje als hoofdscheidsrechter. De 3 voorgaande partijen waren een wisselend succes. De eerste keer was toen ook in december, in een wedstrijd tegen leider KV Mechelen (1-3). Twee jaar later mocht hij de Kempische derby tegen Lierse fluiten (2-0 overwinning), om dan in augustus van dit jaar de wedstrijd tegen RWDM (0-0) te fluiten. Ook op verplaatsing hadden wij hem al vijfmaal. Twee overwinningen (0-1 Roeselare en 1-2 Moeskroen), 1 draw tegen Lierse (0-0) en 2 nederlagen (2-0 tegen Union en 2-1 tegen RWDM).

Tekst en statistieken: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA