Voorbeschouwing KVC Westerlo – R. Antwerp FC

Donderdag is het weer zover: De Croky Cup. We spelen de zestiende finales tegen het stamnummer 1: Royal Antwerp FC. Het belooft een leuke wedstrijd te worden, want beide elftallen zitten in een goede flow. Al is het altijd wel koffiedik kijken wie er aan de aftrap gaat komen. Want Bekerwedstrijden staan altijd in het teken om “andere” jongens de kans te geven. Nochtans blijft deze competitie de kortste weg naar roem en Europees voetbal. Remember 2001 zou ik zeggen. Hopelijk wordt deze wedstrijd een propaganda voor het voetbal in het algemeen en kunnen onze Kemphanen een mooi resultaat neerzetten. Denk er wel aan: verlengingen en strafschoppen behoren ook tot de mogelijkheden.

Team RAFC

De Antwerpenaren begonnen dramatisch aan de competitie. Twee nederlagen op een rij (KV Mechelen 3-2 en Kortrijk 0-1) betekenden voor de Great Old een gemiste start. De mannen van Brian Priske kenden daarna wel een zeer knappe opflakkering met 8 wedstrijden zonder nederlaag. Zo zijn ze opgeklommen naar de derde plaats in de rangschikking. Mede dankzij de trefzekerheid van de Zwitserse spits Michaël Frey. Deze zit al aan 12 competitiedoelpunten. De overige 9 werden gescoord door 7 verschillende spelers: Benson (3), Gerkens – Verstraete – De Laet – Fischer – Miyoshi en Engels namen elk 1 doelpunt voor hun rekening. Zoals eerder gezegd verwachten we niet dat ze met de “beste” elf aan de aftrap gaan komen. Maar voor iedereen die een beetje vertrouwd is met het Belgische voetbal zal volgende namen ooit ook al wel eens tegengekomen zijn, wetende dat deze elf vorige zondag NIET aan de aftrap kwamen: Doelman De Wolf, verdedigers Bataille – Seck – Dessoleil – Buta en Quirynen,  middenvelders Haroun, Dwomoh en Nill De Pauw en aanvallers Eggestein en Samatta. We zijn benieuwd welke elf Brian Priske uit zijn hoed zal toveren. By the way één naam heb ik nog niet in de lijst gezet: RADJA NAINGGOLAN. De topaankoop van deze zomer. De 33-jarige Antwerpenaar verliet al op zeer jonge leeftijd (16 jaar) ons land, om aan de slag te gaan in Italië. Piacenza, Cagliari, AS Roma en Internazionale kwamen zo op zijn weg. Na 17 jaar werd het tijd om terug te komen naar zijn geboorteland en ging hij aan de slag op Den Bosuil. De voorbije 2 wedstrijden zat hij echter niet in de wedstrijdselectie.

Opstelling vorige wedstrijd R.Antwerp FC – Club Brugge (1-1): Butez, De Laet, Engels, Almeida, Vines, Verstraete (45’ Dwomoh), Yusuf, Benson (85’Seck), Gerkens, Balikwisha(71’ Samatta)en Frey (82’Eggestein)

⚽ Engels

Team KVCW

Gaat ook onze coach roteren? De vraag die elke Kemphaan zich stelt. Zondag staat er namelijk opnieuw een belangrijke verplaatsing op het programma tegen Deinze. Tegen Virton werd er zondag jongstleden een verdiende overwinning behaald. Zo zijn we nu reeds 9 competitiewedstrijden en 1 bekerwedstrijd zonder nederlaag. Indien we zondag een punt halen in Deinze evenaren we het record van Beerschot van 10 opéénvolgende competitiewedstrijden zonder nederlaag. Zeven spelers werden in elke wedstrijd van het begin opgesteld: Doelman David Jensen, verdedigers Rubin Seigers en Pietro Perdichizzi, middenvelders Lukas Van Eenoo, Jan Bernat en Maxim De Cuyper en aanvaller Kyan Vaesen. De overige 4 plaatsen werden meestal ingevuld door Jordanov, Mabea, Van den Keybus en Dierckx. Tuur is er natuurlijk zeker niet bij – die wordt trouwens dinsdag geopereerd en ook hier verwachten we misschien speelgelegenheid voor enkele andere jongens en dan denken we aan de jongens die minder aan bod zijn gekomen de laatste weken: doelman Van Langendonck, verdedigers Seydoux, Soumah en Yameogo, middenvelders N’Diaye, Paulet en Güctekin en aanvaller Gouré en Noviello. Wie er ook aan de aftrap komt, we zijn er zeker van dat iedereen zich voor 200% gaat geven.

Bekertraditie

In deze eeuw wonnen beide clubs 1x de beker. Voor Antwerp was dit in 2020 (winst tegen Club Brugge 1-0) en wij wonnen 20 jaar geleden die mooie trofee na winst tegen Lommel (1-0). Tien jaar later stonden wij opnieuw in de finale, maar toen moesten wij het onderspit delven tegen Standard (0-2). Vorig jaar werden wij uitgeschakeld in de zestiende finales op het onbespeelbare veld in Charleroi (1-0) en Antwerp verdween een ronde later van het toneel tegen Club Brugge (3-1). De laatste keer dat wij tegen elkaar uitkwamen, was ook voor de Beker van België. Op 2 december 2015 speelden wij hier 1-1 gelijk in het Kuipje en wisten we de penaltyreeks te winnen, mede dankzij een glansprestatie van onze doelman Koen Van Langendonck, die zowel de strafschoppen van Colpaert als Binst wist te keren.

Scheidsrechter

Jasper Vergoote gaat deze wedstrijd in goede banen proberen te leiden. Jasper is 29 jaar oud en hij maakte zijn debuut 4 jaar geleden in het professionele voetbal. Die dag was hij de scheidsrechter bij R.Union SG tegen KVC Westerlo (3-0). Daarna zijn wij hem nog zesmaal tegengekomen. De tussentijdse balans is 2x maal winst, 1x gelijk en 4 nederlagen. Den Antwaarp heeft hem zelfs nog maar éénmaal als wedstrijdleider gehad. Vorig jaar rond deze tijd heeft hij toen de derby tegen Beerschot, 3-2 gewonnen door roodwit, gefloten.

Wist-je-datjes

  • Westerlo in zijn 8 vorige ontmoetingen in het Kuipje nog NOOIT verloren heeft van Antwerp (6 overwinningen en 2 gelijke spelen).
  • Sterker nog: er werd maar tweemaal verloren in 15 onderlinge ontmoetingen (in 2003 en 2014).
  • Dat wij al bijna één jaar ongeslagen zijn in eigen huis. De laatste keer was op 31/10/2020 tegen Union. Toen gingen we de boot in met 1-4.
  • Daarna wonnen we tienmaal en speelden we zevenmaal gelijk.
  • 6 spelers in onze kern hebben die ooit al eens een beker hebben gewonnen: Mamoutou N’Diaye in 2010 met AA Gent, Kristof Van Hout in 2011 en 2013 met respectievelijk Standard en Genk, Tuur Dierckx in 2015 met Club Brugge, Christoffer Remmer in 2015 en 2016 met FC Kopenhagen, Igor Vetokele in 2017 met Zulte Waregem en Edi Jordanov in 2017 en 2019 met F91 Dudelange.
  • Er in onze kern 3 spelers rondlopen met een roodwit verleden? N’Diaye en Perdichizzi speelden in 2015-2016 voor Antwerp en 1 jaar later ging ook Tuur Dierckx daar spelen.
  • Onze coach Jonas De Roeck zijn professionele carrière begon (1998) en eindigde bij Antwerp (2015). Hij speelde uiteindelijk 78 wedstrijden waarin hij tweemaal wist te scoren.
  • Onze scout Francesco Carratta in 2008 ook 16 wedstrijden speelde voor stamnummer 1.
  • Tenslotte onze greenkeeper een abo heeft bij de oudste club van het land.
  • Onze vroegere kapitein Maxime Biset nu set-piece coach is bij de tegenstrever. Hij beëindigde deze zomer zijn spelerscarrière nadat hij maar liefst 103 wedstrijden voor onze club was uitgekomen.

Statistieken en tekst: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA