Voorbeschouwing KVC Westerlo – OH Leuven

Morgen staat de achtste finale van de Croky Cup op het programma. Nadat we in de vorige ronde Antwerp FC uitschakelden, staat deze keer een wedstrijd tegen OHL op het menu. De Leuvenaars behaalden dit weekend – onder toeziend oog van onze trainersstaf – een welverdiende overwinning op het veld van leider Union. Inzet is een plaats voor de kwartfinales. Let op: verlengingen en strafschoppen zijn mogelijk. De wedstrijd zal live te bekijken zijn op RTV.

OH Leuven

Momenteel staan de Vlaams-Brabanders op de twaalfde plaats in de competitie. Zij verliezen amper, maar aan de andere kant hebben alleen de twee laatste van 1A, Cercle en Beerschot, minder wedstrijden gewonnen. M.a.w. er wordt veel gelijkgespeeld. De helft van hun wedstrijden eindigden dit seizoen op een gelijkspel.

De Antwerpenaar Marc Brys stelt meestal volgend elftal op:

In doel staat de Venezolaanse international Rafal Romo. Brys had hem al eens onder zijn hoede bij Beerschot. Dit weekend mocht echter de Ijslander Runar Runarsson zijn debuut maken. Hij wordt dit seizoen geleend van de Engelse topclub Arsenal. Runar heeft een bekende voetbalvader. Runar Kristinsson speelde namelijk tussen 2000 en 2007 op Daknam bij het plaatselijke Lokeren.

In de verdediging zijn twee spelers zeker van hun plaats. De Belg Sébastien Dewaest en de Turk Cenk Özkacar bezetten het centrum van de verdediging. Beide worden ook voor 1jaar gehuurd van respectievelijk KRC Genk en Olympique Lyon. Voor de derde plaats in het centrum, Brys speelt steeds in het systeem 3-4-2-1, komen 2 spelers in aanmerking. De laatste weken speelt de Marokkaan Soufiane Chakla daar. Vorig seizoen nog op de spelerslijst van Europa League winnaar Villarreal CF, dit seizoen definitief transfervrij overgenomen door OHL. Soufiane mocht in maart van dit jaar ook voor de eerste keer proeven van de Atlas Lions, de Nationale ploeg van Marokko. Voor deze partij kan het zijn dat Luikenaar Ngawa in de ploeg komt.

Op de flanken staan Mousa Al-Tamari  en Casper De Norre. De eerste is een international van Jordanië en aan de linkerkant  vinden we rechtervoet Casper De Norre terug. Casper scoorde het voorbije weekend zijn eerste doelpunt van de competitie, na een ingestudeerde vrije trap. Al bekende hijzelf wel dat er héél véél geluk was mee gemoeid. Ook zij zouden voor deze partij wel eens vervangen kunnen worden door andere namen. Vlietinck en Aguemon zouden hun vervangers dan noemen.

De kersverse Belgische belofte-international Mandela Keita en ouwe getrouwe Siebe Schrijvers bezetten het centrum van het middenveld. Siebe is een rijtje achteruit geschoven door zijn coach en naar eigen zeggen voelt hij zich daar prima. De Bulgaarse international Malinov en Alexis De Sart strijden daar ook voor een plaats, maar moeten meestal hun meerdere erkennen in de eerste 2 namen.

Kapitein Xavier Mercier en Mathieu Maertens zijn mee de keyspelers van dit elftal. Mercier was vorig jaar de assistkoning met 16 stuks, dit jaar staat zijn teller weeral op 6. Maertens pikt dan weeral regelmatig een doelpunt mee, vorig weekend  was hij goed voor zijn 28ste treffer in Leuvens loonverband.

Na het vetrek van topschutter Thomas Henry naar het Italiaanse Venezia FC, moest men op zoek gaan naar een nieuwe diepe spits. De keuze viel op de Guineër Sory Kaba van FC Midtjylland. In 10 wedstrijden was hij al goed voor 4 doelpunten. Kaveh Rezaei bleek een echte doelpuntenmachine bij Charleroi, maar bij Club Brugge (1 doelpunt) en OHL ( 0 doelpunten) wil het maar niet lukken. Brys stelt hem ook amper op (4 basisplaatsen en 3 invalbeurten voor 310 speelminuten).

Wist je dat?

  • OHL sinds hun fusie in 2002 nog nooit de kwartfinale van de Beker van België heeft bereikt.
  • Dat coach Marc Brys de Beker ooit heeft gewonnen? Dit was in 2005, toen hij met GBA in de finale tegen Club Brugge stond en deze wedstrijd met 2-1 won.

KVC Westerlo

Wat een ontlading kenden we in de 92ste minuut in het Soevereinstadion. Na een knappe assist van Kyan Vaesen – wat een invalbeurt ook van die jongen –  was onze topschutter Erdon Daci net iets slimmer dan de verdediger en kon hij zo de drie punten mee naar huis nemen. Iedereen was het erover eens. Als je bovenaan staat heb je soms net dat tikkeltje geluk meer. We kunnen er zelf van over meepraten. Dit seizoen lukt echt alles, het blijft wel de verdienste van de spelersgroep en onze sportieve staff dat we zo hoog staan met een mooie voorsprong op onze naaste achtervolgers. Na een moeilijke wedstrijd in Lommel zag je ons rond de 70ste minuut stilletjes aan meer en meer in de wedstrijd komen. Ik hoor één van onze wisselspelers nog roepen: “komaan mannen ze worden moe”. Gelijk had hij. De wedstrijd werd gewonnen op fysiek en karakter.

De competitie blijft natuurlijk het hoofddoel dit seizoen. Net zoals in de vorige bekerwedstrijd tegen Antwerp, zal onze coach waarschijnlijk een paar “nieuwe” jongens de kans geven, want zondag staat er een competitiewedstrijd tegen Moeskroen gepland.

23 spelers werden dit seizoen al ingezet. 8 van hen kwamen telkens aan de start: Jensen, Seigers, Perdichizzi, Van Eenoo, Bernat, De Cuyper, Jordanov en Dierckx. De 2 laatsten zullen er sowieso deze wedstrijd niet bijzijn wegens blessure, voor de andere kan coach De Roeck misschien wel eens opteren om ze te laten rusten, al zal Maxim De Cuyper er na zijn ziekte het voorbije weekend wel weer bijzijn.

Wist je dat?

  • Mo Messoudi in 2005 de Beker van België won met GBA, toen onder leiding van Marc Brys.

Onderlinge duels

22.11.2019              KVCW-OHL              1-2      doelpunt Brüls

09.08.2019              KVCW-OHL              1-0      doelpunt Abrahams

21.12.2018              KVCW-OHL              0-0

19.10.2018              KVCW-OHL              0-1

09.12.2017              KVCW-OHL              1-0      doelpunt Naessens

Scheidsrechter

Wim Smet mag deze achtste finale in het Kuipje komen fluiten. Deze Antwerpenaar komt grotendeels in actie in de 1A-reeks. Zo heeft hij dit seizoen reeks 9 wedstrijden daar gefloten, alsook 1 wedstrijd in onze B-reeks (Moeskroen tegen Waasland Beveren). Dit wordt zijn 20ste wedstrijd voor Westerlo. Bij de laatste  4 wedstrijden die hij voor ons heeft gefloten, gingen we steeds als winnaar naar de kleedkamer. De laatste bekerwedstrijd die hij leidde voor onze Kemphanen, was de spectaculaire 3-4 overwinning in Waasland Beveren (2019). Onze tegenstrever OHL heeft hem al zestienmaal gehad, waaronder 2 bekerwedstrijden, die ze allebei verloren hebben: in 2016 op Anderlecht (1-0) en in 2021 thuis tegen Cercle Brugge (2-3).

Statistieken en tekst: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA