Voorbeschouwing Charleroi – KVC Westerlo

Een betere reclame als vorig weekend, konden onze spelers niet maken. In een uitverkocht Kuipje het grote Anderlecht domineren en winnen, een beter scenario was er niet. En dit voor de ogen van onze bondscoach.

Nu in het voetbal mag je niet te lang blijven stilstaan en moet je onmiddellijk kijken naar de volgende wedstrijd. Onze Kemphanen trekken naar de Zebra’s in Charleroi in de hoop om eindelijk die nul punten in away games van het bord te vegen.

KVC Westerlo

In tegenstelling tot het vorige seizoen in 1B, roteert onze coach dit seizoen veel meer. Zo kregen in 8 wedstrijden al 20 verschillende spelers de kans om van bij de start mee te doen.

Verleden zondag was het de beurt aan Rode Duivel Nacer Chadli om onmiddellijk zijn debuut te maken. Nacer speelde vlot één uur mee en liet zien dat hij een aanwinst is voor ons elftal.

Vier van onze spelers deden in elke wedstrijd mee, drie van hen – Bolat, Seigers en De Cuyper – stonden elke keer in de basis. Tuur Dierckx is de vierde, maar Tuur moest in één wedstrijd op de bank starten (cfr. Gent).

Igor Vetokele prikte zondag zijn vierde doelpunt van het seizoen tegen de netten en man-van-elke-match Maxim De Cuyper is onze assistkoning met drie stuks.

Zoals eerder al vermeld, wil het momenteel dit seizoen niet echt lukken om punten mee te pakken op verplaatsing. Als we gaan verder kijken dan is het zelfs al een heel 2022 moeilijk voor onze Kemphanen om met punten op de bus te stappen. In de elf gespeelde competitiewedstrijden konden wij driemaal winnen en verloren we achtmaal. Onze laatste overwinning buitenshuis dateert ook al van 8 april, toen wij Moeskroen inblikten met 2-6. Nu moeten we wel zeggen dat we dit seizoen al tegen de nummer 1 (Antwerp), de nummer 4 (OHL) en de nummer 5 (Gent) hebben gespeeld. De wedstrijd in Mechelen was een propaganda voor het voetbal die we door mits meer ervaring uiteindelijk wel hadden kunnen winnen.

Wist-je-dat?

  • Nacer Chadli ook in de belangstelling stond van Charleroi deze zomer.
  • In onze 4 uitwedstrijden de bal ook 4x op de stip ging. Driemaal was het raak voor de thuisploeg, wij kregen er 1, die Tuur Dierckx ook verzilverde.
  • Wij buitenshuis onze meeste doelpunten tegenkrijgen net voor de rust (4x) en in het laatste kwartier van de wedstrijd (5x).

Sporting Charleroi

De Zebra’s staan sinds vorig seizoen onder leiding van de jongste coach in onze Eerste Klasse. Met zijn 31 jaar is Edward Still zelfs jonger dan twee van zijn spelers (Marcq en Morioka). Voor de rest heeft hij de beschikking over een redelijk jonge kern, die gemiddeld 23,5 jaar oud is.

Still speelt meestal in een 3-5-2. In doel staat Hervé Koffi, een international uit Burkina Faso. Achteraan speelt hij met het trio Jonas Bager, deze zomer weggehaald bij Union, de Togolees Loïc Bessilé en de Cyprioot Stelios Andreou. Deze 2 laatsten zijn ook international van hun respectievelijke land.

Centraal in het middenveld staan kapitein Marco Ilaimaharitra en de Algerijn Adem Zorgane. Ook zij behoren tot de kern van hun land.

Op de flanken staan twee jonge Belgische spelers. Op rechts is dit Ken Nkuba, die al 4 jaar deel uitmaakt van de A-kern, maar pas nu een vaste plaats lijkt veroverd te hebben. Aan de andere kant staat Jackson Tchatchoua. Die kreeg vorig jaar van zijn coach het vertrouwen en ook dit seizoen blijkt hij een trouwe klant te zijn om in de basis te starten. Al heb je daar natuurlijk ook Joris Kayembe rondlopen. Vorige competitiewedstrijd tegen OHL was hij echter gekwetst.

In het aanvallende gedeelte van de ploeg worden de meeste veranderingen aangebracht. Daar blijkt de coach nog niet de juiste formatie te hebben gevonden.

Er zijn 6 kandidaten voor 3 posities. De meest bekende voor ons is natuurlijk Daan Heymans. Zijn eerste voetbalstappen zette hij in onze jeugdploegen. Het was Bob Peeters die hem in het eerste elftal liet debuteren op 17-jarige leeftijd. In zijn tweede seizoen in de A-kern, verzilverde hij een transfer naar Waasland Beveren. Via Lommel en Venezia is hij nu aanbeland in Charleroi, waar hij in 23 wedstrijden toch ook alweer zesmaal wist te scoren.

Andere namen waar de coach kan uit kiezen is Morioka, Gholizadeh, Benbouali, Badji (ex-Club Brugge) en Isaac Mbenza. Die laatste is een Belg met Congolese roots die toch al meer dan 200 professionele wedstrijden op zijn CV heeft staan. Het merendeel daarvan bij buitenlandse clubs, zoals Valenciennes, Montpellier, Huddersfield, Amiens en Qatar SC.

Wist-je-dat?

  • Zij vanaf 1985 tot 2011 maar liefst 26 jaar ononderbroken in de hoogste afdeling hebben gespeeld.
  • Zij daarna onmiddellijk kampioen speelden, onder leiding van onze ex-coach Dennis van Wijk.
  • Zij samen met Club Brugge, Antwerp, Oostende en Sint-Truiden nog geen strafschop hebben tegen gekregen.
  • Coach Edward Still zijn huwelijksreis in de zomer van 2017 onderbrak om aan de slag te kunnen gaan als T3 bij Club Brugge.

Arthur Denil

Deze 25-jarige scheidsrechter heeft dit seizoen twee wedstrijden mogen fluiten in de hoogste afdeling. Beide keren ging de uitploeg met 1-3 winnen.

Voor onze Kemphanen is het de 9de keer dat wij hem gaan hebben als wedstrijdleider. De voorbije acht wedstrijden waren in ons voordeel. Vijf overwinningen, 2 gelijke spelen en slechts één nederlaag waren hier het resultaat.

Charleroi heeft hem maar één keer gehad, dit was vorig jaar in december toen zij met 0-4 gingen winnen in Eupen.

Tekst en statistieken: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA