Voorbeschouwing Antwerp – KVC Westerlo

Zondag maken we de verplaatsing naar de fiere leider in het klassement. In zo een wedstrijden kan je alleen maar punten winnen, en als je de statistieken mag volgen, dan zou ik inderdaad niet zo maar direct gokken op een nederlaag voor onze Kemphanen. Waarom? Dat lees je hieronder.

Royal Antwerp FC

We beginnen onze voorbeschouwing deze keer met onze tegenstander. Want het opmerkelijke is: dat wij hun zwart beest zijn. Er is geen enkele ploeg in de hoogste afdeling waar hun “winningspercentage” zo laag van is. In 16 onderlinge duels wonnen zij slechts tweemaal tegen onze Kemphanen en konden zij viermaal een gelijkspel uit de brand slepen, m.a.w. slechts een winningspercentage van 12,5%. Zelfs tegen Club Brugge (14,5%) en Anderlecht (22,4%) – de twee andere clubs waar zij amper van winnen – scoren zij hoger. Er is natuurlijk steeds wel een maar. Antwerp is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de topclubs van België en zo horen zij bij het select groepje van de G6. Hun doel dit seizoen is simpel. Zij willen de titel. De laatste keer dat zij dit voor elkaar kregen was in het memorabele seizoen van 1956/1957. Liefst 66 jaar wachten de Antwerpse supporters op deze apotheose.

De man die dit voor elkaar moet brengen is de Nederlandse ex-international Mark van Bommel. Zelf gespeeld bij diverse topclubs, met name PSV Eindhoven, FC Barcelona, FC Bayern München en AC Milan. Ervaring genoeg als speler en voor het eerst als T1 aan de slag gegaan in 2018 bij PSV en in 2021 bij VfL Wolfsburg. Hij kreeg van zijn voorzitter in ieder geval een paar leuke namen om de kern te versterken. Diepe spits Vincent Janssen zit in de kern van het Nederlandse elftal en hij wil in november een ticket voor Qatar krijgen.  Op de rechterflank kwam Calvin Stengs – die met zijn marktwaarde van 13 miljoen euro meer waard is dan ons voorbije ganse basiselftal – en op het middenveld vinden we Nederlander nummer drie terug, Jurgen Ekkelenkamp, die ook naar Club Brugge kon. Voor de defensie werd Toby Alderweireld overhaald om naar de wereldstad van Antwerpen te komen. MegaToby werd onmiddellijk aangesteld als aanvoerder en speelt zo voor de eerste keer in zijn leven professioneel voetbal in België, na eerder aan de slag te zijn geweest bij Ajax (vier seizoenen), Atlético Madrid (één seizoen), Southampton (één seizoen), Tottenham Hotspurs (zes seizoenen) en Al-Duhail (één seizoen).

Recent werden de Antwerpenaars uitgeschakeld in de Europese Conference League door de Turkse club Basaksehir, nadat ze eerdere FC Drita en Lilleström konden uitschakelen. De supporters zagen in deze uitschakeling één groot pluspunt: nu kunnen ze alles op de competitie zetten

KVC Westerlo

Na de spektakelwedstrijd in Mechelen hadden de Westelse supporters op een vervolgstuk gehoopt in de wedstrijd tegen Eupen. Zeker omdat zij de ploeg waren die de meeste doelpunten tegenkreeg. Niets van dat dus… De Duitse Belgen hielden hun netten schoon en konden met hun enige kans van de wedstrijd scoren. In blessuretijd konden de bordjes dan nog in evenwicht komen, maar Tuur Dierckx miste jammerlijk genoeg vanaf de elfmeter. Nog erger dan de nederlaag was het langdurig uitvallen van Jan Bernat – zelfde blessure als Tuur vorig jaar en Erdon dit jaar en ook kapitein Lukas Van Eenoo zou wel eens een tijdje langs de kant moeten blijven met een overbelaste achillespees.

In onze huidige kern zitten vier spelers met een Antwerp-verleden. Sinan Bolat speelde 117 wedstrijden met de Great Old, Mamoutou N’Diaye 46 wedstrijden, Tuur Dierckx 27 wedstrijden en Pietro Perdichizzi kwam tot 11 optredens. Ook onze coach Jonas De Roeck kent de Bosuil héél goed. In twee periodes (1998-2001 en 2013-2015) kwam hij tot 79 wedstrijden en 2 doelpunten. Op 25 april 2015 eindigde hij daar ook zijn actieve spelerscarrière.

Drie uitwedstrijden hebben we nu reeds gespeeld, en geen enkele keer kwamen we met punten naar huis. Dit is ons in het verleden al wel enkele keren gebeurd en meestal volgde dan in die vierde wedstrijd een gelijkspel of een overwinning.

Drie spelers hebben alle speelminuten volgemaakt: Sinan Bolat, Edi Jordanov en Rubin Seigers.

Wesli De Cremer

Net zoals op de eerste speeldag (2-0 winst tegen Cercle Brugge) zal hij een wedstrijd van onze Kemphanen fluiten. In het totaal is dit al voor de dertiende keer, waarbij we driemaal wonnen, driemaal gelijkspeelden en zesmaal verloren. Opmerkelijk is dat hij in die twaalf wedstrijden, viermaal de bal op de stip legde en dat die telkens voor ons waren. Voor onze Antwerpse collega’s floot hij nog maar twee wedstrijden. Deze waren wel telkens in de Bosuil. Twee keer bleef Antwerp ook steken op een gelijkspel (0-0 tegen STVV en 2-2 tegen OHL).

Tekst en statistieken: Peter Boons

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA