Videoanalist Dieter Peeters: “ik moet kunnen aanbieden wat de coaches mij vragen”

Je bent hier data- en videoanalist bij KVC Westerlo. Wat houdt deze taak juist in?

In eerste instantie technische ondersteuning voor de coaches en assistenten. Dat betekent dat zij de wedstrijd bekijken en analyseren. Ik probeer hen daar zoveel mogelijk in te helpen, zodat zij zo weinig mogelijk tijd verliezen.Ik mag ook zelf mijn advies geven, van ik heb dit of dat gezien, maar in eerste instantie is dit de werklast van de technische staf verminderen.

Heb je daar dan een trainersopleiding voor moeten volgen, om bijvoorbeeld tactisch inzicht te krijgen?

Niet specifiek, de technische skills leer je al doende. Je moet voetbalinzicht hebben. Wat ik daarvoor al geleerd heb als voetbaljournalist. Er is niet echt een voetbalschool voor de analisten. Er zijn wel opleidingen via de voetbalbond maar die zijn ook relatief nieuw.

Welke beelden willen de coaches zien tijdens de rust?

Dat kan echt alles zijn. Dat kan gaan over fases waar de bal wel of niet hebben. Hoekschoppen, vrije trappen, overtredingen die worden gemaakt. Het kan soms gebeuren dat we een aantal fases hebben geselecteerd, die vanuit de bank werden geselecteerd. Maar er wordt ook wel geopteerd om tijdens de rust net geen beelden te laten zien en dan gaat het alleen over het psychologische. Mijn taak bestaat erin om de beelden aan te bieden als de trainer ze wilt gebruiken.

Hoe doe je dit dan? Druk je op een knop? Hoe vind je bijvoorbeeld een opbouw of vrije trap onmiddellijk terug op je PC?

De wedstrijd wordt automatisch gefilmd door camera’s, die de voetbalbond heeft geïnstalleerd. Daardoor heb je geen cameraman nodig. Je kan dan gewoon naar de wedstrijd en de beelden op je computer kijken. Als er een hoekschop is, kan ik teruggaan om die beelden opnieuw te bekijken of zelfs opnemen. Ik heb zo 10 tot 30 knopjes om te besturen.

Kan je dat gemakkelijk volgen, of is het moeilijk om dit bij te houden?

Het is enkel moeilijk als ik net via de oortjes communicatie heb met de assistenttrainer op de bank. Als zij mij vragen om een fase opnieuw te bekijken en er gebeurt net iets op het veld, dan is het moeilijk om alles in de gaten te houden. Maar een wedstrijd ligt vaak stil, dus dan heb je tijd om te corrigeren.

Doe je dit helemaal alleen of heb je ondersteuning?

Eerst zat Vedran Pelic naast mij omdat hij de communicatie deed met Paul, maar vanaf de wedstrijd op Deinze, doe ik dit terug alleen. De bedoeling is dat de coach zegt: “die fases wil ik zien”, maar soms gebeurt er zoveel dat ik zelf de fases kies om te tonen. Dit zijn er geen honderd want tijdens de rust heb je maar weinig tijd en dan moet je to-the-point gaan.

Individuele acties van een speler, bespreken jullie dit ook na de wedstrijd?

Ja, want vandaag heeft Eric nog 3 individuele gesprekken gehad op basis van beelden. Daar werd besproken van dit doe je goed, dit deed je minder goed, dus dat is zeker en vast een belangrijk onderdeel.

Haal je ook tactische zaken uit die beelden? Bijvoorbeeld tegen Deinze werden er twee doelpunten gemaakt aan de eerste paal, heb jij dit dan op voorhand aangehaald dat daar mogelijkheden zaten? Dat de tegenstrever daar kwetsbaar was?

Ik heb dat niet zelf aangebracht, maar dat is wel ter sprake gekomen. Maar zo worden er honderden aangehaald en dat proberen we zoveel mogelijk naar de spelers over te brengen

Kan je een fase aanhalen waar je kan aantonen dat je mee hebt gewerkt om tot een scoringskans te komen?

In de wedstrijd tegen Lommel waarin we scoren na een vlugge vrije trap. Dat werd aangehaald door de coach. Als we dit snel konden doen lagen er mogelijkheden. Maar nogmaals er wordt zoveel besproken tijdens een tactische bespreking dat een trainer altijd wel zal aanhalen dat er daar werd opgetraind. Maar die fase van Lommel is echt wel een goed voorbeeld.

Had je al ervaring in dit vak of is dit de eerste club waarin je dit doet?

Ik ben twee seizoenen geleden begonnen bij Sint-Truiden. Daar heb ik één jaar gewerkt en daarna ben ik begonnen bij de Nationale Ploeg van U16-U17 tot in mei van dit jaar, toen Westerlo mij vroeg om halftijds te komen werken om ondersteuning te bieden tijdens de wedstrijden.

Hoe ben je hier dan terechtgekomen? Was er iemand binnen de club die je kende?

Iemand van de scoutingcel had mij gebeld, waar ik ooit eens in contact ben gekomen. Hij vertelde mij dat ze iemand zochten en van het één is het andere gekomen.

Dan heb je waarschijnlijk bij die persoon een héél goede indruk achtergelaten, anders had hij je niet gecontacteerd?

Dat weet ik niet…

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA