Spelers volgen taallessen om hun Nederlands bij te schaven

KVC Westerlo organiseert Nederlandse taallessen voor de spelers die de taal niet of onvoldoende machtig zijn. De taallessen zorgen er niet alleen voor dat de spelers elkaar beter begrijpen, maar helpen hen ook in hun dagelijkse leven. Tegelijkertijd beseffen de spelers dat ze een voorbeeldrol vervullen en dat ze maar beter de taal kunnen leren van het land waar ze leven, wonen en werken.

Buitenlandse voetballers die naar België komen, hebben het vaak moeilijk om Nederlands te leren. Nederlands is dan ook een complexe taal en niet alle voetballers hebben een talenknobbel. Nochtans is voetbal een teamsport en is het belangrijk dat de spelers duidelijk en snel met elkaar kunnen communiceren. Ook met de trainer hebben de spelers een afhankelijke relatie, waardoor het van belang is dat ze elkaar door en door begrijpen. En dat alles kan maar op één manier: door het spreken van een gemeenschappelijke taal.

Tegelijkertijd hebben voetballers een voorbeeldrol die onze spelers graag vervullen. Door in Vlaanderen aan de slag te gaan en de taal te leren, geven ze een krachtig signaal aan iedereen die naar een ander land verhuist: je komt alleen vooruit als je de taal voldoende machtig bent en bereid bent om het te leren.

Praktijkgerichte taallessen voor buitenlandse voetballers

De Nederlandse taallessen worden heel praktijkgericht gegeven. Er gaat natuurlijk veel aandacht uit naar Nederlands begrijpen. Maar ook Nederlands lezen en schrijven komt aan bod. Daarnaast worden de spelers sterk aangemoedigd om Nederlands te (durven) spreken. Ze worden in kleine groepjes begeleid en gestimuleerd om ook buiten de lessen in het Nederlands te communiceren. Niet alleen met elkaar, maar ook met de trainer, met scheidsrechters, met journalisten en met supporters.

Onder andere Léo Seydoux, de Zwitser die vorig jaar overkwam van BSC Young Boys, neemt deel aan de lessen die worden gegeven door Leen Buekers. Ook voor jonge spelers en aankomende talenten is het belangrijk om de Nederlandse taal machtig te zijn. Daarom neemt onder meer Wally Fofana vrijwillig deel aan de lessen. Hij kwam onlangs over van het Gambiaanse BK Milan FC en wordt als een groot talent omschreven. In zijn aankondigingsvideo hield hij het nog op de intussen befaamde woorden “en allemaal samen”, maar intussen spreekt Wally al een aardig woordje Nederlands. Niet alleen helpt dit hem in zijn dagelijks leven, maar bovendien kan hij hierdoor ook gemakkelijker in het team integreren.

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA