Sabine Hagedoren is de enige vrouw in mijn leven

Het zijn vreemde tijden voor iedereen, maar de terreinverzorger van KVC Westerlo gaat voorlopig door met zijn werk. “Telewerk is voor mij moeilijk”, lacht Geert Segers. “Door de coronacrisis zijn we twee maanden vroeger dan voorzien aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen kunnen beginnen. Alle taken die we normaal in de zomer doen zijn nu al zo goed als klaar. Nu hebben we ook de tijd om werkjes die anders blij- ven liggen aan te pakken. Ik heb zelfs even de tijd gehad om mijn neef-acteur Ben Segers een rondleiding te geven in het stadion. Hij is een echte Kempenzoon en ook stilletjes fan van KVC Westerlo.”

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben Geert Segers, 46 jaar en geboren en getogen in Arendonk. Als landbouwerszoon was het de normaalste zaak dat ik op de landbouwschool van Geel terecht kwam. Nadien heb ik op de KHK in Geel het diploma gegradueer- de in de Land- en Tuinbouw behaald en heb ik ook nog een jaar postgraduaat Milieukunde gevolgd op de KHLIM in Diepenbeek.

Hoe ben je bij Westerlo terechtgekomen?

Na wat omzwervingen in het onderwijs en bij een milieu- adviesbureau ben ik uiteindelijk in de wereld van het gras terecht gekomen en dan nog bij de grootste graszo- denteler in België. Hier heb ik van dichtbij mogen leren hoe de graszoden geteeld worden en ben ik meermaals op locatie de graszoden mee gaan leggen in grotere tuinen, maar ook in voetbalstadions. Sclessin, het oude Ottenstadion in Gent, het Kiel, het Leburtonstadion in Tubize, het Charles Tondreaustadion in Mons en het stade de l’Abbé-Deschamps in Auxerre. Toeval wil dat al deze clubs gepromoveerd of kampioen gespeeld zijn, of min- stens Europees voetbal behaald hebben op deze gras- mat. Enkel Beerschot valt hier uit de toon. Nadien ben ik eerder toevallig bij Royal Antwerp FC als greenkeeper terecht gekomen, alvorens via een kleine omweg in Westerlo te belanden.

Je bent ‘Greenkeeper’ bij KVC Westerlo. Wat houdt deze job juist in?

We proberen ervoor te zorgen dat de natuurgrasvelden en de kunstgrasvelden er zo goed als mogelijk bijliggen om op te trainen en om de wedstrijden op te spelen. In februari en maart was het geen evidentie met die regen. De kalender wordt heus niet aangepast omdat het veld er slecht(er) zou bijliggen. Het komt er eigenlijk simpel ge- zegd op neer om de terreinen in het tussenseizoen in een zo goed mogelijke staat te krijgen, zodat ze de intensieve bespeling zo goed mogelijk kunnen verdragen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Het is dus meer dan alleen maar zorgen dat de terreinen op tijd gemaaid worden?

Ja, er komt veel meer bij kijken. Natuurlijk neemt het maaien het meeste tijd in beslag, maar hiervoor zijn we ondertussen goed uitgerust. Verder is het ook de kunst om op het juiste moment de juiste meststof in de juiste hoeveelheid toe te dienen. Verder is de beregening een

belangrijk item. Teveel water geven maakt het gras lui en zorgt ervoor dat de beworteling niet voldoende ont- wikkeld wordt. Te weinig water geeft uiteraard droogte- schade. Het is de kunst hierin het evenwicht te vinden. Onlangs hebben we het E en het F-veld ook voorzien van pop-upsproeiers.

Geert en Erik Truyers van de firma Advanta, de leverancier van het graszaad

Doe je deze job alleen of heb je medewerkers?

Het eerste seizoen stond ik er bijna alleen voor, wat bij momenten wel zwaar was. Enkel Kelvin kon mij toen bij momenten bijstaan. Maar sinds dit seizoen zijn mijn colle- ga’s Tom en Ward er bijgekomen, waardoor het al een pak aangenamer werken is. Ook steken we buiten de terreinen op tijd en stond elders ook wel eens een handje toe.

Door de coronacrisis wordt er sinds half maart niet meer getraind of gevoetbald. Wat betekent dat?

Sinds dat er beslist werd dat de jeugd dit seizoen niet meer in actie kwam, hebben we meteen de koe bij de ho- rens gevat. Van vier velden werd de toplaag afgefreesd, wit zand opgebracht en ingeprikt vooraleer deze terug opnieuw door te zaaien. Ondertussen zijn we deze “ver- nieuwde” velden reeds terug aan het maaien. In normale omstandigheden kunnen we deze werken pas starten te- gen het einde van mei. Doordat we nu zoveel tijd hebben in het tussenseizoen krijgt het gras nu ruimschoots de tijd om zich te vestigen, wat de kwaliteit van de mat alleen maar ten goede kan komen.

Neem nu een wedstrijddag. Wat moet je allemaal doen om het terrein wedstrijdklaar te krijgen?

Tussen twee wedstrijden door laten we het gras zoveel mogelijk gerust. Maaien doen we uiteraard wel. De dag voor de wedstrijd maaien we doorgaans het veld in de lengterichting. Dit neemt ongeveer drie uur in beslag met twee Allett-maaiers. Deze zijn 85 cm breed en hier die- nen we achter te lopen. Je zou het misschien niet zeggen, maar hierdoor doen we zelf ook wat conditie op. De dag van de match zelf herhalen we dit in de breedterichting, waardoor je een mooi maaipatroon verkrijgt. Vervolgens wordt op de dag van de match de belijning nog voorzien en moeten we de doelen terug plaatsen. Onmiddellijk na de match check ik even de schade en leg ik meestal eventueel grote schade al terug. De rest kan wachten tot maandagmorgen tenzij de match op vrijdagavond is.

Geert maait met één van zijn medewerkers een pas ingezaaid jeugdterrein.

Ziet zo’n terrein veel af tijdens een wedstrijd?

Afhankelijk van het tijdstip in het seizoen kan er best wel schade voorkomen door bespeling. Als er veel neerslag valt, kan het gebeuren dat er veel vocht in de toplaag blijft hangen, waardoor deze minder stabiel wordt. Meestal kunnen we dit aan de hand van de weersvoorspellingen wel ondervangen door te prikken en het veld te behan- delen met een product waardoor het water vlugger weg- trekt. Maar soms kunnen ze je toch wel eens verrassen als de weersvoorspellingen niet kloppen.

Hoe trots ben je op je werk?

Als het veld goed in orde is en er vitaal bijstaat, is dat de mooiste erkenning die je kan krijgen en werkt dat bij mij wel op mijn eergevoel en mijn humeur.

Wordt jouw werk door spelers en trainers geapprecieerd?

Er worden heus wel complimenten gegeven, zeker sinds men doorheeft dat er aan de velden gewerkt wordt. Het tegenovergestelde komt ook wel eens voor, maar als de kritiek terecht is moeten we daarmee kunnen leven. Als ik voor mezelf weet dat ik er alles aangedaan heb om het onheil te voorkomen, kan ik dat dan ook wel relativeren. Je bent immers met de natuur bezig en dat heb je niet altijd in de hand.

Wordt er nog kalk gebruikt voor de zijlijnen?

Neen, kalk is uit den tijd. Al verschillende jaren wordt een kant-en-klare-verf gebruikt die 1 à 2 weken op het gras goed zichtbaar blijft. Dit dient dan elke thuismatch gezet te worden en voor de trainingsvelden en jeugdvelden elke week. Dit werkt veel makkelijker voor ons. De verf loopt niet zo makkelijk uit als kalk. En waar altijd kalk ligt, groeit na verloop van tijd geen gras meer.

Waar moet men op letten als men een terrein verzorgt?

Het meeste belang hechten de gebruikers aan de vlakheid van het veld. Dit kunnen we sinds de aankoop van de prikmachine doorgaans manipuleren en het gebruik van de rol is hierbij ook van belang. Verder worden de open plekjes die ongetwijfeld toch wel eens komen steeds bij- gezaaid zolang de temperatuur het toelaat.

Hoe lang moet het gras zijn om goed te kunnen voetballen?

Ik maai nooit onder de 3 cm. De trainers zouden het misschien wel eens korter willen, maar dat gaat dan ten kos- te van het herstelvermogen van de grasmat. De grasmat moet immers heel het seizoen meegaan en niet tot en met nieuwjaar.

Volg je het weerbericht van nabij?

Sabine Haagdoren is de enige vrouw in mijn leven. Ik sta er mee op en ga er mee slapen. Gezien de watervoorziening van het gras één van de belangrijkste factoren is moet je steeds verder vooruit kijken dan je neus lang is. Ook naar temperatuur toe, zowel in de zomer als in de winter moet je voorbereid zijn. Wanneer moet ik de veldverwarming opzetten? Wanneer is het warm en vochtig en kunnen schimmels opduiken? Allemaal beslissingen te nemen op basis van het weerbericht.

Kan je nog zonder deze job?

Dat is een stoute vraag. Gezien het passie is, heb ik dan ook geen nine-to-fivementaliteit. Alles is mogelijk, maar ik heb helemaal niet het gevoel dat mijn werk af is in Westerlo.

Heb je nog een tip voor de mensen thuis die ook graag een mooi groen gazonnetje hebben?

Een gazon is zoals een mens qua behoefte. Water, eten en liefde.

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA