RUDGER VAN SNICK: “IK WAS VERRAST VAN HET FYSIEKE NIVEAU VAN 1B”

Rudger, jij bent de physical coach van KVC Westerlo. Wat houdt dit juist in?

Eigenlijk alles omvattend de fysieke paraatheid van de spelers en van het team. Dat gaat van het opstellen van de planning, periodisering maken voor het team en voor de spelers individueel naar het geven van opwarming en het inplannen van welk soort trainingssessie. Eventueel ook nog extra aanvullend fysiek werk dat ze ook nog specifiek moeten doen.

We zien je vaak met je laptop naast het trainingsveld staan en ook in de dug-out. Naar wat kijk je dan zoal?

Zowel op training als op wedstrijd dragen de spelers een GPS-systeem en ook hun hartslagregistratie. Zo kunnen we hen volledig individueel gaan opvolgen. Dit gaat over snelheidszones, maximale snelheid, aantal explosieve acties, aantal acceleraties, hoog intensieve snelheden, … Maar ook alles in verband met hun hartslag. Welke maximale hartslag, hoe lang ze in een bepaalde hartslagzone reeds hebben gespeeld, …
Dit bekijken we zowel dagelijks, wekelijks en maandelijks. Hierop passen we onze periodisering aan. Wanneer spelers terugkomen uit blessure is het voor ons ook makkelijker om ze terug naar een wedstrijdniveau te brengen. Zo hebben we alle parameters om dit op een goede en efficiënte manier te voldoen.

Geef je soms tijdens de wedstrijd hints aan de coach over welke speler er in het rood staat die eventueel dringend moet vervangen worden?

In principe is eigenlijk alles al besproken, zowel doorheen de week als de dag voordien maar natuurlijk kan het altijd zijn dat zowel ik als de coach zaken zien tijdens de wedstrijd en daarin kan eigenlijk het GPS-systeem, dus alles van info dat ik op mijn computer krijg ons wel helpen om eventueel keuzes te maken en eventueel toch spelers sneller te brengen of sneller af te halen dan nodig is of vooraf werd afgesproken.

Daar word jij echt bij betrokken dan?

Dat is zowel voor de coach als voor mij eigenlijk. We gebruiken de data zeker en vast wanneer deze nodig zijn of als we keuzes moeten maken. Op dat vlak kunnen we eigenlijk heel snel handelen met objectieve waardes in verband met de paraatheid van de spelers tijdens de wedstrijd.

Onze spelers hebben een tijdje stilgelegen (door de bekende omstandigheden), zag jij dit aan hun fysieke paraatheid toen ze terugkwamen? Was hier iets veranderd?

In de eerste plaats de spelers die positief zijn getest op het coronavirus. De meeste van onze spelers vertoonden geen symptomen. Deze spelers hebben hun individueel programma thuis vrij goed kunnen volgen. Ondanks dat de spelers zeker niet hebben stilgezeten zien we toch dat de spelers die positief testten toch wel enige achterstand hebben opgelopen ten opzichte van de groep die heeft kunnen doortrainen. Dan spreken we toch al snel over 10 tot 15 procent van hun fysieke paraatheid. Op dat gebied is het individueel bekijken en aanpassen waar nodig. Het opvolgen van welke speler waar wat extra kan doen en eventueel aangepast moet trainen.

Is er een speler die er uitsteekt qua fysieke tests?

Eigenlijk kan ik stellen dat algemeen gezien ik heel verrast was van het fysieke niveau van de 1B Pro League. In vergelijk met 1A is het echt een competitie die fysiek hoog staat en waar fysieke paraatheid heel belangrijk is. Dit heb ik vrij snel gemerkt. Natuurlijk kom je dan automatisch ook spelers tegen die op fysiek niveau wel bepaalde waardes halen in wedstrijden en natuurlijk ook op fysieke testen waarvan je denkt dat ze misschien wel kunnen gemaakt zijn voor een andere sport dan voetbal. Dat is fantastisch om mee te werken.

Een naam geef je niet prijs?

Ik durf Lukas Van Eenoo wel zeggen als één van de meest fysiek sterke spelers uit onze kern.

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA