Oud-profspelers leiden mee jeugdspelers van KVC Westerlo op

Met 546 jeugdspelers verdeelt over 41 jeugdteams draait de jeugdwerking van KVC Westerlo op volle toeren. Het nieuwe jeugdcomplex is daarbij het kloppend hart van ’t Kuipje geworden.  Zes oud-profvoetballers : Bart Goor, Bart Deelkens, Kevin Vandenbergh, Kristof Van Hout, Wouter Corstjens en Stein Huysegems, maken deel uit van de trainersstaff van KVC Westerlo. Voor dit interview brachten we ze even samen.

“Onze jeugdopleiding telt 223 spelers op nationaal niveau, 257 op regionaal niveau, 21 dames en 45 G-voetballers”, vertelt Kurt Van Diest, het hoofd van de jeugdopleiding bij KVC Westerlo. “Het is een hele eer om een sportieve omkadering van 200 personen te mogen aansturen. De sleutel van ons succes is dat deze mensen over het KVC Westerlo-DNA beschikken waardoor er een goede synergie is tussen trainers, afgevaardigden, jeugdmedewerkers, …  Ons uitgangspunt is dat we iedere jongere met focus op gezin & school op zijn/haar niveau willen laten genieten van het voetbalspelletje en ieders voetbaltalent maximaal trachten te ontwikkelen op een kwaliteitsvolle en pedagogisch verantwoorde manier. Dat onze club KVC Westerlo bruist als vanouds en onze volledige jeugdwerking een zeer belangrijke pijler in het geheel is, is een open deur intrappen. De laatste jaren is onze trainersstaff bij de jeugd ook uitgebreid met enkele oud-profspelers. Vijf van de zes hebben een verleden als voetballer bij KVC Westerlo en allen denken ze in de ‘WIJ’-vorm. Hun ervaring als profvoetballer is een absolute meerwaarde voor onze jeugdopleiding. Mooi is dat ze allemaal leergierig zijn en open staan voor tips van onze andere trainers.”

Bart Goor traint momenteel de NU11 van KVC Westerlo. “Ik ben er eigenlijk onverwachts ingerold”, vertelt Bart Goor. “Mijn jongste zoon speelt hier in Westerlo. Vorig seizoen hadden ze een trainer te kort voor zijn ploeg en werd ik gevraagd of ik het zag zitten om de ploeg verder te helpen. Eigenlijk valt het heel goed mee. Ik doe het graag. Een trainersdiploma heb ik niet, maar ik draag net als andere oud-spelers hier een pak bagage mee. Die ervaring probeer ik mee te geven aan deze jonge spelertjes. “

Bart Deelkens is al vier seizoenen keeperstrainer in Westerlo. Zelf speelde hij twaalf seizoenen bij KVC Westerlo en telt hij meer dan 250 caps. “We hebben in Westerlo bij de jeugd drie keeperstrainers”, vertelt hij. “Ik train hier samen met Peter Verhaegen de keepers van de nationale U10 t.e.m. U15. Ik heb hier als speler twaalf mooie jaren gekend en ik zie dit als een soort van wederdienst naar de club toe. Ik haal uit het trainen van deze jongeren heel veel voldoening. Ze doen allemaal ontzettend hun best. Door ze een aantal jaren te trainen zie je ze ook groeien. Door het aantrekken van een derde keeperstrainer hebben we het werk ook meer kunnen verdelen. Zo hebben we nu ook meer tijd om de keepers te gaan bekijken in hun wedstrijden.”

Kevin Vandenbergh begon twee jaar geleden de NU7 te trainen, een ploeg die hij nu nog onder zijn hoede heeft. “Het trainerschap heeft me altijd geïnteresseerd”, vertelt Kevin. “Ik heb ondertussen mijn UEFA A-diploma en ben met Kristof Van Hout de Pro Licence cursus aan het volgen.” Ondertussen is Kevin ook toegevoegd aan de trainersstaff van de Academie. “Ik train hier de spitsen van de U16 en U18. Ik probeer mijn ervaring als oud-profspeler over te brengen. Als ex-spits kan je je gemakkelijker in bepaalde situaties inleven en die overbrengen op de spelers.”

Kristof Van Hout is nog steeds bij KVC Westerlo actief als profspeler. Hij combineert dit met een job als trainer bij de Academie. “Vorig jaar kreeg ik vanuit de club de vraag of ik geïnteresseerd was om me als trainer te engageren voor de  Academie”, vertelt Kristof. “Ik ben al ruim zes jaar bezig met het volgen van verschillende trainerscursussen en ik nam deze kans met beide handen aan. Ik ben ook enorm blij dat ik het kan combineren met het leven als profvoetballer. Ik speel nu toch al verschillende jaren in Westerlo en ken het huis. Het is de ideale plaats om verder te groeien. Ik draag

toch al een bepaalde bagage van goede en minder goede dingen mee uit mijn spelerscarrière die ik nu volop kan proberen en zo kan meegeven met de jongere spelers.

Wouter Corstjens heeft tien seizoenen voor KVC Westerlo gespeeld. “Ik heb 222 officiële wedstrijden voor KVC Westerlo gespeeld”, vertelt Wouter. “Momenteel voetbal ik nog bij Patro Eisden. Ik ben sinds dit seizoen, noem het maar ‘vlindertrainer’, bij de Academie. Ik schipper tussen de verschillende ploegen en steek een handje toe waar ze me nodig hebben. Zo begeleid ik ook de verdedigers en sta ik ze bij met raad en daad. Als alles goed verloopt behaal ik eind dit jaar mijn UEFA A-diploma. Training geven aan jongeren heeft me steeds geïnteresseerd. Eric Reenaers contacteerde me met de vraag of ik de trainersstaff van de Academie wilde vervoegen. Bij Patro trainen we na de middag. Het is dus goed te combineren met de job in Westerlo.”

Stein Huysegems is de enige oud-prof in het rijtje die geen verleden heeft in ’t Kuipje. “Mijn zoon is hier vorig seizoen beginnen voetballen”, vertelt Stein. “Ik heb nooit de intentie gehad om trainer te worden. Zeg maar dat ik er hier op vraag van de club ingerold ben. Ik train hier de provinciale U11. Eigenlijk vind ik het wel leuk om met deze jonge spelertjes bezig te zijn. Een trainersdiploma heb ik niet, maar ik word hier bijzonder goed ondersteund door de andere trainers en het jeugdbestuur van de club.”

Artikel uit De Kemphaan
Auteur: Leo Brouwers

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA