COVID-19

TOERISME

We gaan weer voetballen! In al de maatregelen is het niet mogelijk als ouder, grootouder of supporter om te komen kijken naar de trainingen. U zet uw kind af op de voorziene plaatsen (zie bewegwijzering en routebeschrijving in RICHTLIJNEN) en dient dan weer onmiddellijk onze site te verlaten met de wagen. Indien u een eindje moet rijden en het niet de moeite loont om de weg terug naar huis te maken kan u ook genieten van het prachtige stukje natuur en cultureel erfgoed dat Westerlo te bieden heeft. Dit in samenwerking met gemeente Westerlo en toerisme Westerlo.

Onderin vindt u meer info over Toerisme Westerlo.
Wenst u graag nog meer info? Dan kan u altijd volgende link even aanklikken: https://www.toerismewesterlo.be/

Verschillende wandelroutes

Wandelen langs water en kastelen

Startpunt: Toerisme Westerlo (Sint-Lambertusstraat 4, 2260 Westerlo)

Lengte: 7km

Knooppunten: 130 – 18 – 19 – 13 – 12 – 14 – 183 – 10 – 9 – 8 – 129 – 21 – 6 – 20 – 16 – 130

*niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens, grotendeels onverharde paden

Meer info: https://bit.ly/3bIjemB

Wandelen in Tongerlo

Startpunt: Norbertijnenabdij Tongerlo (Parking Meulemanslaan, 2260 Westerlo)

Lengte: 8,5km

Knooppunten: 1 – 2 – 341 – 380 – 67 – 178 – 342 – 344 – 348 – 345 – 64 – 343 – 1

*niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens

Meer info: https://bit.ly/3bIjemB

Wandelen met kinderen

Startpunt: Jeugdherberg boswachtershuis (Papedreef 1, 2260 Westerlo)

Lengte: 2,7km

Knooppunten: 5 – 4 – 7 – 340 – 3 – 4 – 5

*geschikt voor rolstoelen en kinderwagens

Meer info: https://bit.ly/3bIjemB

Netewandeling

Startpunt: Gemeentehuis Westerlo (Boerenkrijglaan 61, 2260 Westerlo)

Lengte: 7km

Knooppunten: 20 – 21 – 129 – 8 – 9 – 10 – 183 – 14 – 12 – 13 – 19 – 18 – 130 – 131 – 16 – 20

Meer info: https://bit.ly/2zUb5y5

Loopliefhebbers

Voor de fervente loopliefhebbers onder ons raden we volgende gebieden aan om te gaan lopen:

De Beeltjens – Kwarekken

Vele inwoners en bezoekers vinden de weg naar de Beeltjens en Kwarekken. Het gemeentebestuur, Kempens Landschap en ANB leveren heel wat inspanningen om van de Beeltjens en Kwarekken een aantrekkelijk domein te maken waar naast talrijke recreanten ook dieren en planten zich thuis voelen.

Parking: Kasteelpark 6, 2260 Westerlo

Het Riet (Grote Nete)

Loop je liever langs het water kan je ook terecht in ’t Riet waar de Grote Nete doorstroomt.

Het gebied tussen de Grote Nete en de tuintjes van de woningen op de Grote Markt wordt het Riet genoemd. De andere kleine rivier die in dit gebied stroomt is de Laak.

Parking: Sint-Lambertusstraat 4, 2260 Westerlo

Bezienswaardigheden Westerlo

Wil u ontdekken wat onze gemeente tot de parel der Kempen maakt en welke mooie plekken hier te bezichtigen zijn? Dan moet u zeker langs volgende bezienswaardigheden passeren!

Abdij van Tongerlo

Rond 1130 schonk Giselbertus van Castelre een deel van zijn land in Tongerlo aan de Norbertijnen van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen met de bedoeling er een abdij op te richten. Tot op heden leven, bidden en werken hier de volgelingen van Sint-Norbertus.

Kasteel de Merode

Het kasteel van Prins de Merode valt op door zijn zuivere en sobere architectuur. Het oudste gedeelte, de donjon of vestingtoren dateert uit de middeleeuwen. In de 16de eeuw werd vóór de donjon de binnenkoer aangelegd en werd het kasteel uitgebreid met zijvleugels en hoektorens. Het neerhof met hoeve, bedrijfsgebouwen en dienstvertrekken voor het personeel en soldaten dateert uit de 16de en 17de eeuw. De verbouwingswerken in de 18de eeuw moesten van het kasteel een aangename residentie maken.

Het kasteel is, op een korte onderbreking na, steeds in het bezit geweest van de familie de Merode. Vandaag wordt dit privé domein bewoond door prins Simon de Merode.

Het kasteeldomein wordt uitzonderlijk opengesteld in het kader van Kerstmagie elk jaar in december en tijdens de spektakels die Historalia er om de 2 jaar organiseert in de zomer.

Gemeentehuis (Kasteel Jeanne de Merode

Het kasteel van Gravin Jeanne de Merode, ook wel “nieuw kasteel” genoemd, is gebouwd tussen 1909 en 1911 en is een voorbeeld van neogotiek. Het lijkt wel of je de decors van de populaire televisieserie Downton Abbey binnenwandelt. Van 1911 tot aan de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel bewoond door de gravin, haar vroegere gouvernante en enkele personeelsleden. Na de dood van de gravin in 1944, leidden de zusters augustinessen in het kasteel een rusthuis voor priesters. In 1972 kocht het gemeentebestuur van Westerlo het pand aan en richtte het in als gemeentehuis.

Bedddermole Tongerlo

De Beddermolen was oorspronkelijk verbonden aan de norbertijnenabdij van Tongerlo. Het oudste document dat verwijst naar de Beddermolen dateert uit 1535.

De grote Nete + ’t Riet (het trammeke)

Het Trammeke aan de Lange Brug op het Riet is een oude, unieke mobiele dam op de Grote Nete. Met het Trammeke kon het waterpeil van de Grote Nete geregeld worden zodat landbouw op de aanpalende velden mogelijk was. Ook voor het transport van ijzererts op de Grote Nete had het trammeke haar nut. Het sluis- of stuwsysteem is nog grotendeels intact. Het werd in 1999 geklasseerd als industrieel, archeologisch monument.

RICHTLIJNEN

OEFENSTOF

TOERISME

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA