Kyan Vaesen: “Het Leerlabo zorgde voor een uitstekende begeleiding.”

Naar aanleiding van onze samenwerking met Daltonatheneum Het Leerlabo hadden wij een interview met man in vorm, Kyan Vaesen.

Hij vertelde ons wat meer over zijn ervaring met Het Leerlabo en hoe hij als student deze samenwerking heeft beleefd.

Waarom koos je voor Het Leerlabo? Hoe ben je er terechtgekomen?

Toen ik aan het vierde middelbaar moest beginnen, ben ik verhuisd van Heusden-Zolder naar Tessenderlo. Hierdoor moest ik een andere school zoeken.

Ik had de keuze om bij mij in de buurt naar school te gaan. Ik kon ook kiezen om in de buurt van KVC Westerlo naar school te gaan, waar ik op dat moment als jeugdspeler actief was.

Vijf jongens van mijn ploeg zaten toen in Daltonatheneum Het Leerlabo en zij hebben mij de werking van de school uitgelegd. Zij hebben mij overtuigd om voor Het Leerlabo te kiezen.

Hoe ondervond je de combinatie school – voetbal?

Zeer goed. Wij hadden twee keer per week in de voormiddag voetbaltraining op KVC Westerlo. Hierna keerden wij terug naar school en werden wij een uur begeleid om taken te maken of om te studeren. Daarna aten wij iets.

Vervolgens moesten wij terug naar KVC Westerlo om met onze ploeg te trainen. Op zo een dagen was ik dus bijna een hele dag bezig met voetbal.

Wat vond je van de begeleiding tijdens je tijd als student aan Het Leerlabo?

Ik vond de begeleiding heel goed. Het Leerlabo biedt daltononderwijs aan waardoor dat de school ons zelfstandig liet werken.

Als ik bijvoorbeeld op maandagavond een wedstrijd had met de beloften van KVC Westerlo, kon ik ’s middags de school al verlaten. Dat werd allemaal perfect geregeld.

De drie Daltonpijlers (samenwerken, verantwoordelijk, zelfstandigheid) die Het Leerlabo jouw aanleerde, zijn die ook van belang binnen het voetbal?

Ja, sowieso. Deze pijlers heb je zeker nodig als voetballer.

Als je verder studeert aan de Hogeschool, zeker nu met die online lessen, dan komen deze drie Daltonpijlers ook zeer zeker van pas. Het is echt positief dat wij dit geleerd hebben.

Hoe blik jij terug op je schooltijd bij Het Leerlabo?

Ik heb een heel leuke tijd gehad in Het Leerlabo. Ik had ook een zeer leuke klas. Ik heb er heel veel plezier beleefd, maar het was ook gewoon een heel goede school.

Volg je zelf nog een opleiding in het hoger onderwijs? Of heb je nog een extra opleiding gevolgd?

Ik volg aan Thomas More de opleiding Sport- en Cultuurmanagement. Dat is een afstandsonderwijs traject. Alle lessen zijn op voorhand opgenomen zodat ik ze kan bekijken wanneer ik wil, op mijn eigen tempo. De examens zijn ook volledig online.

Heel veel topsporters volgen dit traject. Het is een goede combinatie tussen topsport en hoger onderwijs.

Was het altijd al je droom om profvoetballer te worden?

Ja, dit was van kleins af aan al mijn droom. Sinds dat ik bij KVC Westerlo speel, is het echt een doel om hier in ’t Kuipje te kunnen spelen.

Welk advies heb je voor jonge voetballers die nog naar school gaan en er van dromen om profvoetballer te worden?

Dat school belangrijk is, je mag dat zeker niet verwaarlozen. Een voetbalcarrière kan snel eindigen dus je moet wel iets achter de hand hebben. Als je geen aandacht geeft aan je schoolwerk, zal je ook in de problemen komen binnen het voetbal.

Hierop anticipeerde KVC Westerlo door jeugdspelers, met een attitudeprobleem op school, een beperking van speelminuten op te leggen. Op die manier stimuleerde KVC Westerlo hun schooldiscipline.

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA