De middenstip: “Ik stond naast Ronaldo en vroeg zijn shirt”

Je hebt in Kopenhagen en in Molde gespeeld. Met beide clubs won je 4 titels en 2 Bekers. Waarom besluit een Viking dan om naar de Tweede Klasse in België te komen?

Toen ik bij Molde in Noorwegen speelde, wist ik al dat ik niet gans mijn carrière daar ging blijven. Ik wilde iets nieuws proberen. Ik had een droom om eens buiten Scandinavië te gaan spelen. Vooral om de voetbalcompetities daar véél interessanter zijn. Ook omdat ik dan echt het gevoel zou hebben om in het buitenland te spelen, verder weg van mijn thuis. Toen kwam deze opportuniteit. Westerlo toonde interesse, ik had gehoord van het project en de ambitie van de club. Ik dacht bij mijzelf dat België een interessant land was  om te gaan wonen en ook om te gaan voetballen, daar er op een hoog niveau wordt gespeeld. Als we dan nog ons doel kunnen bereiken om naar de hoogste afdeling te gaan, dan zou dit de grootste prestatie in mijn carrière al zijn. Ook dat is een droom en doel van mij, in combinatie met de ambitie van de club. Dus het was de beste keuze die ik kon maken.

Had je al gehoord van Westerlo, toen je in Scandinavië speelde?

Ik had al van de club gehoord. Ik wist dat ze in de Eerste Klasse hadden gespeeld.

Je hebt in de Champions League gespeeld. Tegen Real Madrid nog wel! Je speelde 13 minuten mee. Dat is ongelooflijk. Je speelde aan de rechterkant tegen Marcelo en Cristiano Ronaldo. Dat moet een fantastische ervaring zijn geweest.

Het was inderdaad een fantastische ervaring. Ik was op dat moment nog heel jong. Ik kreeg een kans in die wedstrijd. We speelden toen in een sterke groep met Real Madrid, Juventus en Galatasaray. Het was niet mogelijk om door te stoten naar de volgende ronde en zo kreeg iedereen zijn kans. Het was een topervaring.

Heb je Cristiano Ronaldo een goeiendag gezegd?

Ik heb zelfs zijn shirt! Dat zijn van die momenten waarvan je moet genieten. Toen de scheidsrechter de wedstrijd affloot, stond ik net naast hem en dus vroeg ik het gewoon.

Stond je expres naast hem toen de scheidsrechter affloot?

Dat was echt per toeval. Dus ik vroeg ik het hem en hij was vriendelijk genoeg om ja te zeggen. Mijn shirt moest hij echter niet hebben. Maar dat begreep ik wel.

Rechterflankverdediger is jouw beste positie. Maar wat heb je nu het liefst? Spelen in een 4-3-3 of in een 3-5-2?

De opstelling doet er niet veel toe. Ik speel graag in beide. Mijn sterke punten zijn dat ik goed ben in verdedigen en mijn voorzetten zijn ook goed.

In een 3-5-2 heb je meer ruimte?

In die formatie sta je hoger in het veld. Maar ik heb niet echt een voorkeur. Het is meer de stijl van spelen. Je speelt dan offensiever. Dus het gaat mij niet om de opstelling, maar meer over de manier waarop we gaan spelen. Hoe vallen we aan, enz…

Na de wedstrijd tegen Union belandde je op de invallersbank. Is het moeilijk voor een professionele voetballer om op die positie naar de wedstrijd te kijken?

Het is altijd moeilijk. Iedereen wilt spelen. Gelukkig ben ik al 27 jaar en heb ik hier ervaring mee. We zijn ook met een ganse kern van spelers en elke wedstrijd moeten er jongens op de bank zitten. Het hoort nu éénmaal bij het voetbal. Het toont ook dat we grote kwaliteit hebben in onze groep. Ook al zit je daar niet graag, soms moet je daar gaan zitten in functie van het team en de competitie. Persoonlijk wil ik natuurlijk spelen omdat ik het team iets kan bijbrengen. Het gaat ook over de interesse in het team. Ik zal vanuit die positie nooit hopen dat de jongens op het veld slecht presteren. Het gaat over het doel van de ploeg. We willen stijgen naar de hoogste afdeling.

Geef je dan op de training meer dan 300% werkkracht om de coach te overtuigen?

Als je een klop krijgt, moet je ook weer terug rechtstaan. Dit is hoe het werkt. Je moet hardwerken en geduld hebben en iedereen respecteren, ook jouw ploegmaten. Belangrijk is om het sportief op te nemen.

Hoe is het leven in België?

Het leven in België is fijn. Het is wel moeilijk met de COVID. Ik ben hier alleen. Er zijn een heleboel mensen die mij willen komen bezoeken, maar het is niet mogelijk. Een van de dingen die ik vorig jaar veel plezier aan beleefde was de sociale activiteit in en rond de club. Er is een goede chemie in de ploeg. We kunnen dingen doen buiten het veld. We kunnen praten over andere zaken dan het voetbal. Het is een leuke plaats om te vertoeven. Westerlo is een goede combinatie van professionalisme en toch sociaal zijn. De mensen in Westerlo zijn echt. We kunnen lachen en als het werk gedaan is kunnen we sociaal met elkaar omgaan.

Je hebt met Lukas Van Eenoo een collega gevonden voor de carpooling. We hebben al eens gehoord dat Lukas een slechte chauffeur is. Klopt dit?

Alleen als hij moe is. Als ik in de auto stap en hij is niet naar de shop van het tankstation gegaan voor zijn koffie, dan neem ik het handvat vast. Maar als de koffiebeker erin staat weet ik dat hij gefocust is. En soms help ik hem met het stuurwiel als hij in slaap valt, dat kan gebeuren, zeker al het druk op de weg is.

Wat betekent voor jou de term “flitspalen”? hebben ze dit ook in Denemarken?

Tuurlijk hebben ze dit ook in Denemarken. Daar staat de flits heel de tijd aan. Dus als je betrapt wordt, weet je ook waar die camera staat.

In België zie je die flits dan niet?

Ja maar in België hebben ze ook dat systeem dat ze je afstand meten (trajectcontrole) en daar moest ik aan gewoon worden. Het waren wel geen grote boetes. Je mag 120 rijden en ik ben betrapt met 125. Ik denk niet dat het gevaarlijk is.

Laatste vraag: Hoe is je Nederlands?

Mijn Nederlands is slecht. Waar is de leerkracht Peter? Met de Covid was het moeilijk om les te nemen. Ik voel wel dat ik meer en meer termen begin te begrijpen. Zeker de voetbaltermen. Op het veld versta ik bijna alles. En in de kleedkamer kan ik nu ook meelachen als er een grap plaats vindt. Ik wil de taal echt leren omdat het vergelijkbaar is met de Deense taal. Ik voel dat het voor mij gemakkelijk gaat zijn om het te leren, maar zoals ik zei het is momenteel wat moeilijk door de covid en ook de situatie die we hier hadden met alle positieve gevallen. Zeker om dan een leraar binnen te laten. Maar we zien wel in de toekomst. Als er leraars zijn, ze mogen zich altijd aanbieden!

RECENT NIEUWS

PARTNERS

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA