Nieuws

Voorbeschouwing KV Oostende - KVC Westerlo

10 mei, 2019

De Kemphanen vertrekken morgen al vroeg richting de kust voor waarschijnlijk de verste verplaatsing van dit seizoen naar KV Oostende. De aftrap is om 20.00 uur.

KV Oostende

In competitie haalde KVO maar 6 overwinningen uit 30 wedstrijden. Vier keer was er winst in eigen huis: Moeskroen 2-1 (speeldag 1), Zulte Waregem 3-1 (speeldag 5), Charleroi 2-1 (speeldag 14) en Lokeren 1-0 (speeldag 18). Na speeldag 18 was er geen thuiswinst meer: wel 3x verlies en 3x een gelijkspel. In Play-off 2A won KVO thuis alleen van Beerschot-Wilrijk (2-1), werd er tegen Eupen verloren met 1-2 en deelde het de punten met Charleroi (2-2).

KV Oostende en Hugo Broos beëindigden op 29 april 2019 de samenwerking. Franky Van der Elst neemt tot het einde van het seizoen zijn taken als coach over. Het is al de tweede keer dit seizoen dat een coach vertrekt bij de Kustploeg. Op 6 maart 2019 stapte Gert Verheyen na 28 speeldagen op. De kustploeg redde zich toen met een 1-1 gelijkspel tegen Waasland-Beveren maar wachtte al tien duels op een overwinning. Sportief directeur Hugo Broos en assistent-coach Franky Van der Elst namen toen over.

Van der Elst en de Kustboys verloren vorige week met 3-2 op Eupen. De ploeg zag er uit als volgt: Ondoa, Lombaerts, Faes, Milovic, Nkaka (72’ Jonckheere), Marquet (62’ Vanlerberghe), De Bock, Capon (30’ Bataille), Boonen, Sakala en De Sutter. Doelpunten van KVO: 45+1’ De Sutter 1-1 en 77’ Vanlerberghe penalty 2-2. Enkele statistieken Eupen - Oostende 3-2: balbezit 56-44%, doelpogingen 14-10, binnen kader 6-3, hoekschoppen 13-1, buitenspel 3-0, fouten 13-19 en geel 1-1. Van der Elst kon toen niet rekenen op Canesin (hamstrings) en Coopman (adductoren). Brecht Capon moest na 30 speelminuten het veld verlaten met een achillespeesblessure. Voor alle drie zit het seizoen er zo goed als zeker op. Een lichtpuntje voor de Kustploeg was dat Michiel Jonckheere terugkeerde op Eupen na een inactiviteit van anderhalf jaar door een achillespeesblessure.

Op 6 mei 2019 maakte KVO op zijn website bekent dat de 53-jarige Noor Kare Ingebrigtsen de nieuwe coach voor volgend seizoen wordt. Hij tekende een contract voor twee seizoenen. Ingebrigtsen was vier seizoenen trainer bij de Noorse topclub Rosenborg. Hij pakte er drie opeenvolgende landtitels, twee bekers, twee Supercups en stootte ook twee keer door naar de groepsfase van de Europa League. Als speler is Ingebrigtsen een grote naam in het Noorse voetbal. In de jaren '80 en '90 speelde hij meer dan 150 wedstrijden bij Rosenborg, won er ook zes titels en was even actief in de Premier League bij Manchester City. Hij verzamelde een 20-tal caps bij de Noorse nationale ploeg.

KVC Westerlo

Door een afgekeurde goal vorig weekend in het Olympisch Stadion gingen de Kemphanen zonder punten naar huis. De 3-3 was in elk geval, vooral door hun sterke tweede helft, zeker verdiend. Met 2-0 bij de rust waren de eerste 45 minuten een stuk minder aangenaam. Aan de stemming bij de appelsientjes in de Westelse kleedkamer maken we best niet teveel woorden vuil.

We houden het erbij “dat de deuren rammelden en het bonken op de tafels ver te horen was”. Bob was dus helemaal niet tevreden over het te lakse spel in de eerste helft. De tegengoals vielen ook weer te gemakkelijk, weet u. Dat neemt niet weg dat het bij de kering evengoed 2-2 had kunnen zijn. Zo plofte een schot van Lukas Van Eenoo tegen de staander en had de kans van Guillaume De Schryver altijd een doelpunt moeten opleveren.

Gedane zaken nemen echter geen keer en kort na de rust mikte Christian Brüls een correcte penalty binnen (50’). Spelmaker Lukas Van Eenoo deed er in de 67ste nog ruim verdiend een schepje bovenop (2-2).

Zonder de tussenkomst van de VAR hadden de Kempenaars deze partij nooit verloren. Voor de tiende keer op rij kon Westel daardoor wel opnieuw niet winnen van de Kielse Ratten. Maar een nederlaag? Neen, de 3-2 winst van de Ratten was bij de haren gegrepen.

T2 Erik Reenaers had evenzeer een duidelijke mening over het afgekeurde doelpunt van Kurtje Abrahams. “We hebben met de trainersploeg de beelden nog enkele malen bekeken. Vergeet niet dat Gboho nog in beweging was en in de tegengestelde richting van de schietrichting wegliep. Neen, hoe meer we keken hoe meer we overtuigd zijn dat de goal moest gevalideerd worden.”

Zonde, want zo schuift Westerlo verder weg van de koplopers in 2A. Goed, we leggen er ons node bij neer en zingen best een ander deuntje. Zaterdagavond gaat het immers alweer tegen de Kustjongens uit Oostende. Opnieuw geen cadeautje. Opnieuw een ploeg uit 1A. Zeg dus gerust andermaal een harde noot om te kraken. Wat helemaal niet wil zeggen dat onze Kemphanen kansloos zijn in de Versluys Arena in het Albertparkstadion.

Westel heeft nog altijd een puntje meer (9) dan de Schollen (8). Zodoende … Afgelopen weekend kwamen de boys van ‘t Weireldploegske overigens niet verder dan 3-2 verlies in Eupen. En hebben onze Kemphaantjes de Eupense Panda’s niet met 0-3 een ferme bolwassing gegeven? Zo zie je maar: niets is onmogelijk en alles is mogelijk.

De heenmatch in ’t Kuipje liep tegen de ‘Pladijzen’ wel af op een schijnbaar fletse 0-0, maar de werkelijkheid was heel anders en onze Kemphanen forceerden 25 kansen tegen 10 voor de Broos-boys. Duidelijk niet? Of moet er ook nog een tekeningetje bij?

Tot 25 kansen zal het zaterdag niet komen, maar met een leuke partij - zonder verlies! - hoor je ons niet klagen. Nader Ghandri zal weer inzetbaar zijn na zijn derde geel en dat kan een slok op de borrel schelen. Oto’o, Alessandro, Rommens en Abrahams zijn niet wedstrijdfit. We sluiten wel niet uit dat Bob Peeters – zoals reeds enkele keren aangekondigd – weer gaat roteren.

Selectie

Doelmannen: Van Hout, Verbist, Van Langendonck
Verdedigers: Biset, Dewaele, Corstjens, Van den Bogaert, Soumah, Van Genechten, Ofori, Janssens
Middenvelders: Van Eenoo, De Schryer, Buyl, Mols, Ghandri
Aanvallers: Petrov, Naessens, Gboho, Brüls

Geschiedenis

De laatste vijf ontmoetingen in het Albertparkstadion liepen allen slecht af voor de Kemphanen. Met ginds 4p op 30 (6 nederlagen, 4 draws en nul overwinningen) plus een score van 27-9 kom je inderdaad niet ver. Dat betekent dat de Kemphanen aan de kust ferm gepluimd werden door de Zee-scouts.

19.11.16 OOST-WLO         5-0          13’ Milic 1-0, 49’ Milic 2-0, 74’ Musona 3-0, 77’ Dimata 4-0, 91’ Canesin 5-0.      

01.08.15 OOST-WLO         2-1          24’ Musona 1-0, 54’ Lukaku 2-0, 73’ Gounongbe 2-1.

18.04.15 OOST-WLO         2-0          38’ Brillant 1-0, 42’ Jonckheere 2-0.

29.10.14 OOST-WLO         4-0          20’ Coulibaly 1-0, 41’ Berrier 2-0, 74’ Van Langendonck rood, 76’ Siani penalty 3-0, 81’ Wilmet 4-0.        

19.12.12 OOST-WLO         2-1          24’ Van Belle 0-1, 73’ Depoitre 1-1, 89’ Brouckaert 2-1.