Nieuws

Bob Peeters blikt vooruit naar de Play Downs: "Nu zijn er geen herkansingen meer"

8 maart, 2018

Na een week verdiende rust herstartte het team van Bob Peeters maandag met de trainingen. In de aanloop van de Play Downs zaten we samen met de trainer. Vrijdagavond 23 maart om 20.30 uur staat de eerste wedstrijd op de agenda.

 

"Wat ik graag zou zien is de wil om te winnen en niet de schrik om te verliezen."

Bob, we zitten hier bij jou enkele maanden na je terugkomst bij KVC Westerlo. Kan je ons je terugblik even geven op het afgelopen seizoen?

Bij mijn aankomst hier zat de groep in een dip. Dit is ook de reden waarom de club voor verandering heeft gekozen. Ondanks dat we die eerste wedstrijd winnen, was er toch nog veel twijfel en negativiteit. Voor vele was 2017 een zwaar jaar. Eerst maakten ze de degradatie mee, daarna lukt het ook in 1B niet. De eerste wedstrijd heb ik gekozen voor weinig verandering en zijn we blijven spelen in het 4-4-2 systeem. Na de laatste wedstrijd voor de winterstop hebben we nog even doorgetraind. Daar zijn we dan beginnen focussen op een nieuw systeem. Ik vind dat we hierin heel hard gegroeid zijn. Misschien hadden we hier en daar nog wat extra punten kunnen pakken maar de laatste wedstrijd stond er echt iets op het veld. Iedereen die Westerlo een warm hart toedraagt gelooft er terug in.

De voorbije drie jaren wist Westerlo telkens pas op de laatste speeldag in welke reeks ze het volgende seizoen zouden spelen. Hoe verwacht je het verloop van de Play Downs nu? De punten liggen dicht bij elkaar.

Alles staat dicht bij elkaar. Kijk naar Lommel United vorig seizoen. Die stonden maar liefst 12 punten achter, zes na de halvering dan. De eerste twee wedstrijden winnen ze en staat alles terug gelijk. Tot op de laatste speeldag hebben vele clubs moeten vrezen van hun plek. Dat zal bij ons ook zo zijn. Het worden zes moeilijke wedstrijden. Of het nu na speeldag drie of speeldag zes is, we moeten gewoon zorgen dat we op het einde van de rit niet laatste staan.

We openen tegen Union thuis. Dit seizoen was die ploeg vaak ons zwarte beest. Is het een goede zaak om tegen hun te starten?

Je moet tegen iedereen spelen. Tegenwoordig is er bij ons ook niet zoveel verschil meer tussen uit en thuis spelen. We hebben bij beide wedstrijden al een sterke prestatie neergezet. Overal moeten we voor de overwinning gaan. Union staat slechts twee punten voor ons. Natuurlijk speelt iedereen heel anders in zo’n Play Downs. Nu zijn er geen herkansingen meer. Het verdedigend spel omhoog gaan. Veel ploegen gaan spelen voor niet te verliezen. Als Roeselare na de eerste wedstrijd de kloof van zes punten houdt met Tubize of wint dan zijn ze al bijna gered.

KVC Westerlo komt terecht in een poule met AFC Tubize, Union Saint Gilloise en KSV Roeselare. Hoe schat jij je kansen in?

Ik ga eerlijk zijn. Als je hier Tubize thuis ziet spelen. Je kan niet zeggen dat daar een slecht team op het veld stond. Het is niet makkelijk om tegen hen te scoren. Union heeft vooral veel individuele kwaliteiten. Roeselare heeft een al serieuze voorsprong. Het is moeilijk om in te schatten. Je hebt altijd wedstrijden waarin je beter bent en dat het toch niet lukt. Maar als we spelen zoals de afgelopen maanden dan ik ben ik er van overtuigd dat we er in blijven.

Hoe ziet jullie programma er naar de Play Downs toe uit?

De spelers hebben nu zes dagen vrij gehad op de batterijen terug op te laden. Mentaal zijn ze terug fris. Vanaf maandag wordt er terug getraind tot vrijdag. Op een week tijd zit er niet veel verlies op de conditie. Toch waren de trainingen deze week iets pittiger al. Die 10% conditieverlies willen we terug krijgen. Ook focussen we op kleine dingen die nog beter kunnen. Daar hebben we nu tijd voor. Het weekend heeft de groep vrij. Volgende vrijdagmiddag staat er dan een oefenwedstrijd gepland tegen Lierse SK. Alle supporters zijn welkom natuurlijk. En dan in één rechte lijn naar de Play Downs toe.

Ze zeggen altijd: Never change a winning team. Momenteel al zeven wedstrijden zonder nederlaag. Ga je wijzigingen toevoegen? Een ander spelsysteem?

Eerst kijken wie er fit is. Heel wat jongens komen terug uit een langdurige blessure. Het doel is om iedereen wedstrijdfit te krijgen. Niemand mag zeker zijn van zijn plaats. Alles kan snel wijzigen. Het is aan de trainers om de beste elf te kiezen.

Je moet niet enkel jouw team voorbereiden op deze wedstrijd, maar ook jezelf. Hoe ga jij met deze stress om? 

Het is altijd stress als trainer. Voor mij is vooral rustig blijven en juist omgaan met de situatie belangrijk. Een beetje positieve stress kan ook geen kwaad. Iedereen heeft trouwens stress op de dag van de wedstrijd. Niet enkel ik, maar ook de spelers, supporters en entourage. Na de eerste wedstrijd analyseren we wat beter kan. Wat ik graag zou zien is de wil om te winnen en niet de schrik om te verliezen.

Heb je nog een boodschap voor de supporters?

Westerlo verdient het als club om volgend seizoen weer in de Proximus League te spelen. Maar meer nog gun ik het de jongens. Deze groep verdient het echt. Ze doen er echt alles aan. Elke wedstrijd strijden ze op het veld. Ik wil aan alle supporters vragen om ons te blijven steunen. Dankzij jullie spelen we echt beter. Samen moeten we voor de overwinning gaan.