Nieuws

Hartveilige omgeving bij KVC Westerlo

4 april, 2017

KVC Westerlo heeft zopas geïnvesteerd in de nieuwste generatie AED-toestellen. Deze toestellen verhogen de overlevingskans bij een hartstilstand tot 60-70%. Vorig jaar kregen de Kemphanen ook al het label van ‘Hartveilige club’.

HET HART KLOPT IN WESTERLO

Dat label kreeg de club omwille van haar inspanningen om te investeren in materiaal en een jaarlijkse opleiding ‘levensreddend handelen’. De Kemphanen gaan nu dus nog een stap verder en plaatsten deze week twee nieuwe AED-toestellen van de nieuwste generatie. De vorige versie ondersteunde reanimatiehandelingen via een auditieve begeleiding. De nieuwe ‘Defibtech VIEW’ ondersteunt ook visueel alle stappen die doorlopen moeten worden bij een reanimatie. Dit is een grote meerwaarde, want in stress situaties is er vaak chaos en lawaai. Kunnen zien wat je moet doen is dus van groot belang.

Met een jeugdafdeling waar dagelijks meer dan 600 jeugdspelers, trainers en ouders aanwezig zijn acht de club een investering in zulk materiaal noodzakelijk. Zeker gezien het feit dat er dagelijks een dertigtal personen een hartstilstand krijgen in België. Basic Life Support is iets wat iedereen zou moeten kunnen en zeker kan worden aangeleerd.

Een recent voorbeeld van een persoon die zijn leven te danken heeft aan een AED-toestel is Staf Kempenaers. Hij werd onwel in het zwembad en vervolgens gereanimeerd door de badmeester. "Dankzij de handelingen van de badmeester en het AED-toestel kan ik nog steeds genieten van zwemmen, lopen, foto's maken,... Ik kreeg een nieuwe kans. Het eerste wat ik nadien geleerd heb is trouwens leren reanimeren. Iedereen kan dit", aldus Staf.

Het eerste toestel hangt aan de hoofdingang van het stadion. Het andere hangt ter hoogte van de ingang van de jeugdkleedkamers.

Gedurende de komende maanden zal KVC Westerlo enkele GRATIS opleidingen BLS-AED geven. Voor meer info kan je terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0478/34 79 83.