KVC Westerlo en KRC Genk eerste Belgische voetbalclubs met dementievriendelijk stadion

KVC Westerlo en KRC Genk voetballen voortaan in een dementievriendelijk stadion. Beide clubs voerden aanpassingen door in hun stadion onder toezicht van Alzheimer Liga Vlaanderen om een dementievriendelijk stadion te worden. Zo kregen bij KRC Genk de parkings, de hoofdtribune en de verschillende ingangen een nieuwe – logischere – naamgeving. KVC Westerlo plaatste andere nieuwe borden om het navigeren in het stadion overzichtelijker te maken.

Daarnaast is er telkens een vaste contactpersoon aanwezig om de supporters met (jong)dementie te verwelkomen en te begeleiden. Alle supporters ontvangen ook een digitale infobrochure die alle nodige informatie voor personen met (jong)dementie bundelt.

Zowel de Genkse Cegeka Arena als Het Kuipje in de Kempen ontvingen daarvoor een certificaat van de Alzheimer Liga Vlaanderen. Met dit initiatief willen Alzheimer Liga Vlaanderen en beide voetbalclubs dementie verder uit de taboesfeer halen.

Maximaal integreren in reguliere samenleving

KRC Genk is met dit initiatief niet aan haar proefstuk toe. Eerder opende de Limburgse club als eerste club in ons land al een Jongdementie Café waarin het elke maand personen met (jong)dementie en hun lotgenoten ontvangt. Daarvoor ontving de KRC Genk Foundation afgelopen seizoen ook de Football Social Responsibilty Award tijdens de jaarlijkse Pro League Awards.

“Dementie blijft volksziekte nummer één. Met de KRC Genk Foundation willen we blijvend inzetten om de ziekte onder de aandacht te brengen. Met het Jongdementie Café hebben we een mooie eerste stap gezet op niet-wedstrijddagen. Die lijn trekken we nu door, door ook onze wedstrijden dementievriendelijk in te richten. Op deze manier halen we (jong)dementie verder uit de taboesfeer en betrekken we personen met (jong)dementie zo lang mogelijk in de reguliere samenleving”, klinkt het bij Erik Gerits Head of Community bij KRC Genk.

Thuis voor alle fans

Dit initiatief is een reactie op de demografische realiteit in Westerlo, waar één op vier inwoners 65 jaar of ouder is, waardoor deze aandoening erg aanwezig in onze gemeente. Zeker als je weet dat één op vijf mensen te kampen krijgt met dementie.

“Ons stadion dementievriendelijk maken is slechts een startproject binnen een breder plan om bewustwording rond (jong)dementie te vergroten”, zegt CEO Wim Van Hove. “Voetbal is een verbindende factor binnen de samenleving, en we willen ervoor zorgen dat niemand uitgesloten wordt, ongeacht hun gezondheidstoestand. Dit is de manier om iets terug te doen voor de lokale gemeenschap die ons al jarenlang steunt.”

Met deze aanpassingen hopen we een voorbeeld te stellen voor andere sportorganisaties en willen we bijdragen aan het bredere maatschappelijk bewustworden en ondersteunen van mensen met (jong)dementie.

Wij vergeten niemand

Het is geen toeval dat het net KRC Genk en KVC Westerlo zijn die als eersten het certificaat “Dementievriendelijk Sporten” van Alzheimer Liga Vlaanderen ontvangen. Beiden zijn verankerd in hun regio en hechten grote waarde aan community-werking in al zijn facetten. Zij willen dat iedereen,  ongeacht zijn of haar “rugzakje” of beperking, letterlijk de weg blijft vinden naar en in het stadion. Zij vergeten daarbij niemand. En laat dat net ook de slogan zijn van Alzheimer Liga Vlaanderen.

De Liga is beide clubs bijzonder dankbaar dat zij mensen met dementie en hun mantelzorgers herinneringen laten ophalen en nieuwe herinneringen laten maken bij elk bezoek aan het stadion. Dat zij hun horecamensen en stewards opleiden in het herkennen en omgaan met deze kwetsbare mensen. Dat zij (in Westerlo zelfs gemarkeerde!) zitjes aanbieden die makkelijk bereikbaar en verlaatbaar zijn en in de buurt van sanitaire voorzieningen liggen. KRC Genk stelt zelfs een prikkelarme ruimte ter beschikking. Genk en Westerlo  zijn koplopers en voorbeelden bij uitstek van clubs voor wie “beleving” en “integratie” geen holle verkoop slogan zijn maar doorleefde werkelijkheid.

Dankzij dit alles kunnen onze mensen opnieuw en als vanouds de liefdevolle  kleuren naar de overwinning helpen schreeuwen. Het levert de club punten op en onze mensen herwonnen kwaliteit van leven. Daar hoeft geen VAR bij te pas te komen.